Jelenlegi hely

Kalandok a levéltárban - 3. helyezett lett Tolna megye csapata

2018.05.08.

2018. május 5. napján ért véget a Kalandok a levéltárban című kisfilmes verseny a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téren álló épületében megtartott eredményhirdetésén.

A versenyre, amelyet 2017 őszén hirdettek meg, Tolna megyéből egy csapat, a tolnai Wosinsky Mór Általános Iskola 5. osztályos tanulóiból álló, Levéltári helyszínelők vett részt. A csapat tagjai Fodor Hargita, Guld Dóra, Lőrinc Márton és Szabó Gergő voltak.

A verseny célja az volt, hogy a gyerekek megismerjék a levéltár intézményét: ennek keretén belül a csapat osztálya megtekintette a Tolna Megyei Levéltár Béla király téren álló épületét, megismerte annak történetét és funkcióit. Ezt követően több alkalommal is konzultáltak a csapat tagjai a foglalkozásokat tartó levéltári kollégával.

Az összegyűjtött ismeretekre alapozva kellett elkészíteniük egy rövid, 5-7 perces kisfilmet, amelyet a program 3 fős zsűrije értékelt. A zsűrinek többszörösen is nehéz dolga volt, de az értékelés során nem kerültek hátrányba a kevesebb rutinnal rendelkező kisebbek a technika vívmányait biztos kézzel kezelő nagyobbakkal szemben. Csapatunk kisfilmjének értékelésekor elhangzott, hogy a képzeletbeli történet főhőse, Anzelm, a szerethető bagoly igazán jó választás volt a levéltár és a tudásőrzés kapcsolatának megjelenítésére. A zsűri külön kiemelte, hogy az intézményről összegyűjtött információk szervesen illeszkedtek a történet menetébe, nem vált didaktikussá a meseszövés, amelyben az Anzelm megmentésére siető gyerekeket Benedek apát szelleme is segíti.

A digitális történetmesélés módszerének elsajátítása nagy erőfeszítéseket követelt: a történet kitalálása, megvalósítása hosszadalmas folyamat volt annak ellenére, hogy a kisfilm mindössze 7 perces. Közösen bepillanthattunk olyan filmes munkálatokban, mint a forgatókönyvírás, felvételkészítés, vágás, feliratozás. Bár ezúttal a zenei aláfestés hiányzott, a diákok elmondták, hogy ha lesz hasonló verseny, már sokkal nagyobb bátorsággal fognak belevágni az újabb filmes kalandba.

A harmadik helyezett csapat tagjai tehát sok új élménnyel, ismerettel, valamint egy-egy pendrive-val és egy-egy 7500 Ft-os Media Markt-ajándékkártyával lettek gazdagabbak. Külön dicsőség számukra, hogy kisfilmjüket a Co:op (The creative archives’ and users’ network) projekt horvátországi fesztiválján is bemutatják.

A kisfilm és a hozzá tartozó rövid képsorozat az alábbi linkeken érhető el:

Anzelm érkezése

Anzelm a selfilm

 

Utolsó frissítés:

2018.05.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges