Ezt jól kifőzték, Tevel a tévében.

A falura jellemző gasztronómiai különlegességek mellett egy ország ismerhette meg Tevel gazdag és sokszínű kulturális életét az Ízőrzők című műsorban.
2017.02.15.
A völgyben fekvő faluban festői lankák és emelkedők váltogatják egymást. Amilyen változatos a község, annyira sokszínű a lakossága is. A háborúig 95 százalék volt a svábok aránya, ezt követően nagy részüket kitelepítették, az ő helyükre székelyeket, felvidékieket telepítették be.

– A székely lakosság aránya így jelentősen megnőtt, de ez ma már nem mutatkozik meg, a hajdani sérelmeket mára begyógyította az idő. Nem is érdemel említést, ki, milyen származású. Ennek bizonyítéka, hogy a megbékélés jegyében a három nemzetiség közös emlékparkot alakított ki – mondta felvezetőjében Héri Lászlóné polgármester. – A Tevelről elszármazott németek baráti köre 2006-ban három emléktáblát állíttatott a faluban. A székelyek, a németek és a felvidékiek ki, illetve idetelepítésére emlékezve, az utókor számára ezzel biztosítva az emlékezés lehetőségét. Ezt követte székely kopjafa állítása; 2012-ben pedig a németek idetelepítésének 300. évfordulójára emlékezve dunai hajómakettet helyeztünk ki. A településen zajló aktív kulturális élet célja a hagyományőrzés, a régi szokások és ételek megőrzése.

 

A műsor révén megismerkedhettünk a székelyek énekeivel, táncaival, valamint a svábok énekeit is meghallgathattuk. Bemutatták a Székely Kör tájházát, ahol a bűbájos, ízes székely tájszólással beszélő asszonyok Nagy Antalné Ferenc Regina receptgyűjteményéből a következő ételeket készítették: halcibre, rántott hús máléval, céklarépaleves, bosztányos pitán. A sváb konyhában Garai Antalné Liszka néni káposztás gombócot és hájas pogácsát, a felvidéki Tonkó Lászlóné Irénke pedig keszőcés-mákos lepényt sütött.

 

Közművelődési, értékmentő tevékenység

A Teveli Fiatalok Egyesülete 1998-ban alakult. – Néhány fiatal gondolta úgy, hogy a település kultúráját megőrizve, a hagyományokat a fiatalabb korosztály számára is vonzóvá téve a bukovinai székely tánc örökséget elő kell venni, tovább adni a következő generációk számára – mondta Asztalos Zoltán, az egyesület elnöke, levéltárunk munkatársa. – Vannak olyan tagok, akik már 10 éve táncolnak egyesületünkben. Fő profilunk a tánc, emellett próbálunk közművelődési és értékmentő tevékenységet is végezni. Kultúr-házi esték címmel életre hívtunk egy ismeretterjesztő előadássorozatot, ami 2008 óta tart. Különböző tudományterületeket, művészeti ágat és sportágakat hozzuk közelebb a település és a környék lakosságához.
 

Kis csodából sok jutott az egyesületnek

– Már a kezdeteknél is azt mondtam, hogy hagyományőrzés amire vállalkoztunk, tulajdonképpen élő történelem – jegyezte meg Antal Tamásné, az 1990-ben alakult német nemzetiségi hagyományőrző egyesület kórusának vezetője. – Nagy csodákat tenni nem tudunk, de kis csodákból sok jutott – ezeket meg kell becsülnünk. Ilyen csodák a régi dalok. Ezekkel életérzéseket tudunk átadni, és általunk tovább élnek. Az új dalok pedig frissességet, lendületet adnak. Tevel, 250 éves sváb település története – ez a címe a német nyelvű monográfiának, melynek szerzője Eppel János agrármérnök, helytörténész volt. Nagy büszkeségünk a kiadvány. Igényességét bizonyítja, hogy elnyerte a frankfurti könyvvásár nagydíját.

Forrás TEOL:

http://www.teol.hu/tolna/kultura/egy-orszag-ismerte-meg-tevel-gasztronomiajat-es-kulturalis-eletet-708246/

 

Az adás egészében megtekinthető a Youtube fájlmegosztó oldalon.

link


 

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges