2017. Város Napja

2017.09.15.

 

A rendezvénysorozat szombati napjának délutánja is mozgalmasan telt. A Barangolás a levéltárban című levéltári előadássorozat keretében három előadást hallgathattak meg az érdeklődők: dr. Várady Zoltán levéltár-igazgató I. Béla király alakját idézte fel, Ruzsa Éva főlevéltáros egy babitsi regényalak, Döme bácsi, vagyis Ujfalusy Imre hagyatékáról beszélt, Aradi Gábor levéltáros pedig dr. Hadnagy Albert levéltár-igazgató életét mutatta be a szép számmal összegyűlt érdeklődőknek. Az előadások között a levéltár munkatársainak vezetésével körsétát tehettek a hozzánk látogatók, melynek során a levéltár mindennapi életébe is bepillantást nyerhettek.

 

 

Eközben a levéltár előtt...

 

Nemcsak a Város Napja rendezvénysorozat koncertjei zajlottak, hanem a levéltár munkatársai is kivitték a levéltárpedagógiai foglalkozásokra készített játékokat, eszközöket Nagy sikere volt a régi fényképek alapján készült kirakóknak: a Perczel-, Csapó- és Bartal-család fényképei, a sztahanovista hősnek a munkaversenyben elért eredményeiért kapott elismerő oklevél, a Bonyhádi Katolikus Legényegylet János vitéz-előadásáról készült csoportkép megidézte azt a múltat, amihez a levéltárak ezer szállal kötődnek. Készültek címerek, apró füzetek régi betűkkel díszítve, volt, aki memóriajátékkal játszott, az idősebb korosztály nosztalgiával idézte fel azokat az időket, amikor golyóstoll helyett a tollszárat tintába mártva, időnként könyékig maszatosan tanulta a betűvetést. Többen ki is próbálták, vajon menne-e még a szépírás?

Sok játékos kedvű gyermek és felnőtt maradt ott rövidebb-hosszabb időre a levéltár asztalánál. A legemlékezetesebb azonban mégis az volt, amikor a Vármegyeházán tartott esküvői ceremóniáról a koszorúslányok és koszorúsfiúk rohantak vissza, hogy befejezzék a megkezdett játékot, rajzot.

 

Az eseményhez tartozó galéria:

http://mnl.gov.hu/mnl/tml/galeria/barangolas_a_megyei_leveltarban

Utolsó frissítés:

2017.09.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges