Jelenlegi hely

"Ófehértóinak lenni jó"

2019.11.20.
Levéltár-történeti délelőttünkön dr. Hársfalvi Péterre, a levéltár egykori igazgatójára emlékeztünk szülőfaluja, Ófehértó nemrég megjelent monográfiájának bemutatásával.

Levéltárunk több mint egy évtizede elindított programsorozatában eddig már bemutattuk munkánkat, külföldi kapcsolatainkat és megemlékeztünk elhunyt igazgatóinkról, dr. Balogh Istvánról és dr. Nagy Ferencről, valamint munkatársainkról, dr. Margócsy Józsefről, dr. László Gézáról és Henzsel Ágotáról.

Az idén az 1958-1964 között a levéltárat vezető dr. Hársfalvi Péterről tanítványként, munkatársként és bartkét szólt dr. Szabó Géza, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott tanára. A szép emlékeket is felidéző beszédből megismerhettük az országosan is elismert történészt, aki a levéltárból a helyi főiskola tanszékének vezetőjeként több száz történelemtanárt képzett és oktatott a források fontosságára, a múlt feltárásának szépségére. Lokálpatriótaként sokszor szeretettel emlegette szülőfaluját, Ófehértót, nem feledve soha, hogy honnan jött. Egykori tanítványa, a település polgármestere, Simon József néhány éve az egykori kollégák ötletét felkarolva támogatta az 1985-ben elhunyt Hársfalvi Péter emlékének őrzését és születésének 90. évfordulója alkalmából megteremtette egy emléktábla készítésének és egy komoly községmonográfia íratásának a lehetőségét. A tavaly megjelent kötet munkálatairól, jelentőségéről a szerkesztő, dr. Sallai József szólt, a 12 tanulmányt pedig a lektor, dr. Reszler Gábor ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, akik szót válthattak a megjelent szerzőkkel is. Minthogy a hallgatóság soraiban szép számmal voltak ófehértói felnőttek és gyerekek, Smid Enikő összeállításában és bemutatásában nekik szerettünk volna kedveskedni a településük levéltárba került irataiból készült kis házi kiállítással.

Simon József polgármester zárszavában hangsúlyozta, hogy a település büszke híres szülöttjére és szeretné követendő példaképül állítani a jövő nemzedék számára azzal is, hogy minden évben kiosztják a legjobbaknak azt az ösztöndíjat, amelyet éppen úgy Hársfalvi Péterről neveztek el, mint  ahogy az általános iskolájukat és az emléktábla körüli, szépen kialakított teret. Ezzel is az a céljuk, hogy mindannyian azt érezzék, hogy ófehértóinak lenni jó!

A programot levéltári séta zárta.

Rendezvényünk az NKA által támogatott  "Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből" című sorozat része volt.

Média

Utolsó frissítés:

2019.11.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges