Jelenlegi hely

Margócsy József hagyatéka

2019.05.14.
2019. május 13-án a közeledő Városnaphoz kapcsolódva Nyíregyháza díszpolgárának, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola főigazgatójának, levéltárunk egykori helytörténeti tanácsadójának, dr. Margócsy Józsefnek a különböző közgyűjteményekbe került rendkívül gazdag és színes hagyatékát mutattuk be.

 

A jelenlévőket dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte.

A hagyaték jelentős része, több mint 15 ifm került a levéltárba. Az iratok jellemzőiről, a rendezésről Kujbusné Mecsei Éva szólt. A munkában sokan vesznek részt a levéltárosok közül (rendez: Czapárné Helmeczi Alíz, jegyzéket készít: Gabulya Rita, Szemán László, a könyveket és a bibliográfiát gondozza: Kocsis György).

Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum osztályvezetője a személyes emlékei mellett a gyűjteményüket gyarapító, Margócsy Józsefhez fűződő tárgyakat mutatta be (ezek egy része a legérdekesebb iratokkal kamara kiállításunkban is látható). Krajnyák-Jávor Andrea, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár helyismereti könyvtárosa, valamint Pinténé Kosina Judit, az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium könyvtárosa felvillantotta a Margócsy házi könyvtár hozzájuk került darabjait, külön kiemelve, hogy ezekben a könyvekben különböző levelek, kéziratok és rájuk vonatkozó adatokat tartalmazó dokumentumok, fotók is fellelhetőek. Zsoldos Barnabás, a Magyar Rádió egykori nyíregyházi stúdiójának vezetője a legendás várostörténeti Utcák, terek, emléktáblák című műsorokról beszélt.

A levéltár kezdeményezésére az intézmények elkészítették a hagyatékról azt a listát, amely mától egy közös adatbázisban virtuálisan egyesül. A www.szabarchiv.hu/drupal/Margocsy link alatt elérhető, Vegera József által készített lapon helyet kapott továbbá a Nyíregyházi Egyetem könyvtárosai által összeállított bibliográfia, valamint a Médiatár is, amelybe a Margócsy Józseffel készített tévé és rádió interjúk kerülnek majd. Az adatbázis folyamatosan gyarapszik a hagyaték feldolgozása során készülő jegyzékekkel, illetve lehetőséget ad a Jocó bácsira való emlékezések megőrzésére is.

A rendezvényen, amelyet a Galambos Sándor és Verdes Mihály által összeállított  100 kép - 100 pillanat című prezentáció zárt, jelen voltak Margócsy József gyermekei, dr. Margócsy Klára és dr. Margócsy István is, akik édesapjuk hagyatékát újabb ajándékkal, a család többszáz évre visszamenő családfáival gyarapították.  

A program az NKA által támogatott Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből című program részeként valósult meg.

MÉDIA

 

Utolsó frissítés:

2019.05.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges