Jelenlegi hely

Könyvbemutató

2019.12.05.
2019. december 2-án 11 órától az „Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből” sorozatban bemutattuk azt a trilógiát, amely az 1950-es években élt megyebeli cigányság életét tükrözi jelentések, statisztikák és fényképek segítségével.

10 év munkája zárult le az NKA által támogatott rendezvényen, amelyre elfogadta a meghívásunkat és köszöntőt mondott dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, aki hangsúlyozta, hogy a bemutatásra váró kötetek is nagyban hozzájárulnak a romamúlt feltárásához. Ennek egyik emlékeleme a zene és tánc is. Ebből kaphattunk ízelítőt Andóné Kujbus Nóra és Oszlánszki Patrik (Szabad a tánc Néptáncegyüttes, Nyíregyháza) előadása révén. A „Nagyecsedi cigánytáncok” mellett a közös éneklés élményét is átélhették a jelenlévők.

A történelem megkerülhetetlen forrásai az iratok is. Egy érdekes forrásegyüttes bontakozik ki abból a két kötetből, amely az 1950-es évekbeni helyzetkép hű tükre. Nagy Pál a források tanulmányozása során fellelt fotókat is albumba rendezte, kiegészítette és Szuhay Péter bevezető tanulmányával együtt igyekezett hatni a vizuális képzeletünkre.

A három kötet és a szerző bemutatását dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese beszélgetésbe ágyazottan tette érdekessé, figyelemfelhívóvá.

Az alábbi köteteket mutattuk be:

- „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”. Válogatás a Szabolcs-Szatmár megyei cigányság történetének forrásaiból, 1951–1961. Szerk., vál. és a bevezetést írta Nagy Pál. Nyíregyháza, 2010. 443 p.

- „Nem szabad őket lenézni”. A cigány népesség felmérései Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az 1950-es években. Vál., jegyzetekkel ellát. és a bevezetést írta Nagy Pál. Szerk. Kujbusné Mecsei Éva. Nyíregyháza, 2015. 367 p.

- „Emberi hajlékot a putrik helyett!”. Roma élet képekben az 1950-es években. Fotóalbum. Szerk. Kujbusné Mecsei Éva. Összeáll. Nagy Pál. Nyíregyháza, 2018. 78 p.

A rendezvényre, amelynek moderátora Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltár-igazgató volt, Kocsis György könyvtáros egy könyvajánló sarkot állított össze. A program előtt és után meg lehetett tekinteni azokat a 19. századi cigányösszeírásokat, amelyek kutatását hamarosan internetről is végezhetjük. A készülő Romamúlt című adatbázist Verdes Mihály ismertette és ajánlotta a világhálón szörfözők figyelmébe.

Szalayné Sándor Erzsébet Prof. beszéde

Média

 

Fő támogatónk: NKA

Utolsó frissítés:

2019.12.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges