Jelenlegi hely

Fiatal Művészettörténészek VII. Konferenciája

2019.11.07.
2019. október 25. és 27. között Nagyvárad adott otthont a Kárpát-medencei művészettörténeti kutatás egyik jelentős tudományos fórumának, a Fiatal Művészettörténészek VII. Konferenciájának.

A rendezvény a művészettörténeti kutatás fiatalabb nemzedékei számára kíván megszólalási lehetőséget biztosítani. Az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány, a CentrArt Művészettörténészek Új Műhelye Közhasznú Egyesület, valamint a Kolozsvári Akadémiai Bizottság Történettudományi Szakbizottsága által szervezett, s már közel másfél évtizedes múlttal rendelkező tudományos találkozósorozatot kétévente, váltakozó – magyarországi és határon túli – helyszíneken rendezik meg. Ebbe a szervezésben bekapcsolódott az idén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is.

 A konferencián részt vett a művészettörténetet oktató intézmények többsége (BME, CEU, PPKE, Szegedi Tudományegyetem, ELTE, Babeş-Bolyai Tudományegyetem). A fiatal szakemberek többek között olyan budapesti intézményektől is érkeztek, mint a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum, a Várfok Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ. Két vidéki intézmény (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Levéltára) mellett több romániai intézmény is képviseltette magát, így például a Kolozsvári Művészeti Múzeum, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gyűjtőlevéltár és a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság.

A magyarországi levéltárakat két fiatal kutató képviselte. Szakács Annamária, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának levéltárosa a Könyves Kálmán Magyar Műkiadó rövid történetétét ismertette. Láda Bertalan kollégánk pedig pedig a nyíregyházi ferences rendház, templom és kultúrház épületeit és építéstörténetét mutatta be.

A háromnapos rendezvény programjában összesen 54 előadás szerepelt a művészettörténet szinte minden korszakából és ágazatából, köztük számos építészeti, egyházművészeti és helyi témájú értekezés is. A konferencia munkaprogramja október 25-én, pénteken kezdődött a nagyváradi vár épületében, és a következő nap végéig tartott.

Pénteken délben a nagyváradi vár E épületének első emeleti konferenciatermében Böcskei László megyés püspök köszöntötte a résztvevőket, és Pakó Klára, az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány képviselője nyitotta meg az eseményt. A nyitó plenáris ülés helyi érdekeltségű előadásokból állt. Emődi Tamás a Püspöki Palota felújítási részleteit ismertette, míg Lakatos Balla Attila az ingatlan refunkcionalizásának terveit mutatta be. Ezután Juhász Gabriellának Nagyvárad kőszínházáról szóló előadása következett, majd Hausmann Cecília mutatta be Vágó József sírművészetét a nagyváradi izraelita temetőben található narratív síremlékeken keresztül.

A délután folyamán  és a következő nap tematikus előadások hangzottak el párhuzamosan, két külön szekcióban, a vár két helyszínén.

A rendezvény utolsó napján, vasárnap, október 27-én a résztvevők megtekintették a város jelentős művészeti emlékeit, köztük a Gránátalma Patikatörténeti Múzeumot és a felújítás alatt álló római katolikus püspöki palotát, a székesegyházat, valamint az egyházmegyei gyűjteményeket és nagyváradi várat.

 

Tudósítások a konferenciáról:

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye írása:

http://hirek.varad.org/2019/10/25/muveszettorteneti-konferencia-nagyvaradon/?fbclid=IwAR3vj5KKjmgVlgGD0idpuxeNkjDWsP3ancA0b6IgPn4GQeJDSfUnsUEvdFs

Baldavári Eszter cikke az Építészfórumon:
http://epiteszforum.hu/korosviznek-partja-mellett--fiatal-muveszettorteneszek-konferenciaztak-nagyvaradon?fbclid=IwAR2bdtBr09N7wwt9neGgECpuC77UV8-MEffYEJrquM6284UslehSlPRvLqo

 

Fotók: Varga Andrea, Juhász Bálint, Pakó Klára, Újvári Dorottya, Láda Bertalan

Utolsó frissítés:

2019.11.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges