Jelenlegi hely

A Magyar Kultúra Napja a levéltárban

2018.01.16.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából Nyíregyházán tartott rendezvények sorát levéltári program nyitotta meg 2018. január 15-én.

Prof. dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke nyitó előadásában a Himnuszról és költőjéről is szólva vázolta a társaság kultúramegőrzésben és -terjesztésben való szerepvállalását és feladatát. Kiadványaik rövid bemutatása után a jelenlévők – köztük a helyi Kölcsey gimnázium diákjai – a Himnuszról szóló filmet nézték meg. A vetítés előtt Kántor István rendező, akit a társaság kért fel a film elkészítésére, az alkotás élményét is megosztotta az érdeklődőkkel.

A rendezvény alkalmából összeállított kiálításon a vendégek megtekinthették a levéltár szakkönyvtárában található, Kölcsey által írott és Kölcseyről szóló könyveket, valamint Kölcsey Ferenc 1832–1833-ban kelt, Szatmár vármegye közgyűlésének tett követjelentéseit. Ezeket a jelentéseket, valamint a Kölcsey család legérdekesebb iratait a nagyközönség január 19–20-án láthatja a Megyeháza dísztermében megrendezésre kerülő ünnepi kiállításon is, amelynek szenzációja a Himnusz eredeti kézirata lesz. 

Sajtó

 

 

Utolsó frissítés:

2018.01.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges