Világszínvonalú szkennerekkel gyarapodik a MOL

2012.02.20.
Eredményes lett a szkennerekre kiírt közbeszerzési eljárás, így március végéig két nagyteljesítményű digitalizálóeszközzel gyarapodik a Magyar Országos Levéltár — erről írt alá szerződést február 14-én dr. Rácz György, a Magyar Országos Levéltár megbízott főigazgató-helyettese és Farkas István, a Pedro Kft. ügyvezetője.

 

 

A szkennerek, amelyek beszerzése az elektronikus levéltár projekt keretében történik, lehetővé teszik, hogy a Magyar Országos Levéltár rangjához méltó színvonalon készítsen másolatot iratairól. Az elavuló eszközpark pótlása nemcsak minőségileg, hanem mennyiségét tekintve is jelentős előrelépést tesz lehetővé.

Zeutschel Omniscan 14000 A1

A Zeutschel cég Omniscan 14000 A1 gépe a világon jelenleg kapható legkorszerűbb könyvszkenner. Egészen A1-es méretig teszi lehetővé a nagyméretű kötetek szkennelését, így a közgyűjtemények tekintetében a MOL az egész országban egyedülálló eszközzel gyarapodik.

Zeutschel OM1600

Ennél is nagyobb jelentőségű az ugyancsak Zeutschel gyártmányú OM1600 mikrofilmszkenner, amely percenként 600 felvételt készít. Ez a sebesség azt jelenti, hogy a levéltár különböző anyagairól az elmúlt évtizedekben készült közel 80 millió felvétel digitalizálásán keresztül a levéltár a minisztertanácsi jegyzőkönyvek, pártiratok, anyakönyvek gyors hozzáférését tudja biztosítani a közeljövőben a kutatók számára.

A Magyar Országos Levéltár jelenleg 4 447 171 digitális fájlt őriz, amelynek meghatározó része saját anyagáról készült másolat. Interneten kutatható többek között valamennyi középkori oklevél és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) iratainak jelentős része is. A tervek szerint a március végére üzembe helyezett gépeken az anyakönyvi mikrofilmek négymillió felvételének digitalizálása kezdődik meg.

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges