Elérhető az Adatbázisok Online 1.4-es keresője

2014.01.13.
A Magyar Nemzeti Levéltár egyik leglátogatottabb internetes felülete az Adatbázisok Online. Itt egy helyen megtalálható és kereshető az MNL Országos Levéltárának 27 adatbázisa. Az egységes keresőfelület révén egyetlen keresőszó beírásával találatokat kaphatnak a felhasználók a levéltár legrégebbi iratai, a Mohács előtti oklevelek, és az MSZMP jegyzőkönyvei közül is.

 

 

 

Naponta átlagosan 4-600 keresés történik a rendszerben, az indulás óta elvégzett több, mint 115.000 keresés összesen közel 47 millió találatot eredményezett. Az Elektronikus levéltári rendszer és a hozzá kapcsolódó egységes Levéltári Portál 2013. október 1-jei elindulása óta az AOL látogatottsága 50%-kal növekedett.

Folyamatosan bővül azoknak az adatbázisoknak a köre, ahol a leíró adatok mellett az iratok digitalizált képe is megjeleníthető a felületen, a két nagy összeírást még idén a címereslevelek fogják követni. Már most is megtalálhatók az MNL 20 megyei levéltára által készített 158 különféle tájékoztatási célú adatbázis alapadatai: cím, leírás, terjedelem, elérhetőség, stb.

Az AOL eddigi történetének egyik legnagyobb megújulásán ment keresztül a közelmúltban. A korábbi nyitóoldalt, amelyen az összes, 185 adatbázis egyszerű felsorolása volt található, az 1.4-es változatban felváltotta egy új, az adatbázisokat kategóriákba soroló felület. Így az érdeklődők már a keresés kezdetén szűkíthetik a vizsgálandó adatbázisok körét, korszakok, irattípusok, levéltárak vagy akár a történelemtudomány ágai szerint. Természetesen megtartottuk a szűkítés nélküli, minden adatbázisra kiterjedő keresési lehetőséget is.

Elkészült továbbá mind a 185 adatbázis tárgyszavakkal történő ellátása. Az adatbázisokat legjobban ismerő, sokszor azok megalkotásában kiemelkedő szerepet játszó munkatársaink igyekeztek a lehető legtöbb, a kutatást segítő tárgyszót hozzárendelni az egyes segédletekhez. A rendszerben jelenleg 510 tárgyszó található, de ez a szám a jövőben bizonyosan változni fog, egyrészt az átfedések, azonosságok folyamatos szűrése, másrészt pedig a feldolgozó munka újabb és újabb eredményei által.

Az MNL-ben megvalósítási szakaszában tart „Az új Magyar Nemzeti Levéltárban vezetett hiteles és tájékoztatási célú nyilvántartásokkal összefüggő migrációs és adattisztítási feladatok" című ÁROP projekt. Ennek elsődleges feladata a 20 megyei levéltár nyilvántartásának adattisztítása és betöltése az „E-levéltár" projekt keretében az MNL OL-ben már bevezetett új levéltári nyilvántartó rendszerbe. Emellett a projekt második szakaszában, jövő év júniusáig, elkészítésre kerül a megyei levéltárak 158 tájékoztatási célú adatbázisának migrációs terve is. Így reményeink szerint hamarosan arról adhatunk majd tájékoztatást, hogy az AOL keresőjében nem csak az OL 27 adatbázisa kutatható, hanem egyre több és több megyei segédlet is.

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges