Átadták a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának új épületszárnyát

2018.03.20.
Március 19-én ünnepélyes keretek között átadták az MNL Pest Megyei Levéltárának új épületszárnyát.

 

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a 233 éves intézmény Vágóhíd utcai épülete az eddigi 16.000 mellett további 8.200 iratfolyóméternyi iratanyagot őrizhet a most átadott épületszárny megépítésével. Kiemelte, hogy jövőben a levéltárak több és több lehetőséget kínáljanak mindenki számára a családi és nemzeti emlékezet írásos forrásainak megismerésére, a kormány döntése alapján jövő évtől 90 millió forint plusz költségvetési támogatást bocsáthatnak az MNL rendelkezésére.

Dr. Szabó Csaba, az MNL főigazgatója elmondta – a megyei levéltárak 2012-es integrációja óta a Pest megyei intézmény az ötödik, ahol új, vagy megújult épületet adtak át.

Szép Tibor, a Pest megyei önkormányzat jegyzője felidézte: a levéltárat a rendi megye hozta létre 1785-ben, az intézmény mostani, Vágóhíd utcai épületét is a megye kezdeményezésére kezdték el építeni 1999-ben. A levéltár új épületének első szárnya 2000-ben készült el.

Dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott az ünnepségen elmondta, hogy a megyei kormányhivatal naponta több tízezer határozatot hoz, amelyek később levéltárba kerülnek. Úgy vélte, a levéltár az államigazgatás „lelkiismerete”, hiszen az iratok évtizedes távlatból történelmi forrásként hasznosulhatnak majd.

Forrás: MTI

 

Utolsó frissítés:

2018.09.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges