Együtt a csillagokig

   

"Együtt a csillagokig" 

A közös magyar-szovjet űrrepülés és a tömegpropaganda

 

 virtuális kiállítás

 

1980. május 26-án este Farkas Bertalan és Valerij Kubászov a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén elhagyták a Földet, hogy egy hétre csatlakozzanak a Szaljut-6 űrállomáson rájuk váró Leonyid Popovhoz és Valerij Rju­minhoz. Az előzetesen titokban tartott esemény nagy vissz­hangot váltott ki Magyarországon, és időnként ma is beszédtéma az emberek között. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára számos dokumentumot őriz az akkori eseményekről, melyekből válogatást mutatott be a 30. évforduló emlékére. Ennek kibővített változata jelenik meg virtuális kiállításunkban. 

 

Igyekeztünk olyan tárgyakat, plakátokat, fényképeket bemutatni, amelyek élővé teszik a ma embere számára a hajdani eseményt. Ennek érdekében segítségül hívtunk több társintézményt, így reményeink szerint teljesebb képet nyújthatunk az űrrepülésről és az esemény körülményeiről, a háttérben meghúzódó propagandamunkáról.

 Ezúton is szeretnénk megköszönni a Magyar Nemzeti Múzeumnak Műszaki és Közlekedési Múzeumnak, a HM Hadtörténeti Múzeumnak, valamint a Kereskedelmi és Ven­dég­lá­tóipari Múzeumnak, hogy átadták a Magyar Országos Levéltárnak a kiállításon látható tárgyakat. Ugyan­csak köszönjük Szűcs Györgynek, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettesének, hogy korabeli sajtógyűjteményét felhasználhattuk.


Témakörök:

I. Az első szovjet–magyar közös űrrepülés előzményei kiállítás/ leírás

II. Az első szovjet–magyar közös űrrepülés előkészületei kiállítás/ leírás

III. Az űrrepülés közvetlen előzményei kiállítás/ leírás

IV. Agitációs és propaganda tervek kiállítás/ leírás

V. Az űrrepülés sajtója kiállítás/ leírás

VI. Kísérletek és tárgyak az űrben kiállítás/ leírás

VII. Tervek a földet érés után kiállítás/ leírás

VIII. Üdvözlések, gratulációk

IX. Űrhajósok magyarországi látogatása

X. Egyéb iratok és tárgyak


A kiállítás rendezői: Ólmosi Zoltán, Kocsis Piroska, Nyeste Sándor

A Kiállítás rendezésében közreműködtek: Baracs Tibor, Czikkelyné Nagy Erika, Földvári Katalin, Kálnoki Kis Edit, Kaszás Marianne, Kiss András, Lovász Gabriella, Morvay Diana, Őszné Kováts Júlia, Puzsár Imre, Simon István, Tóth Tiborné

Virtuális kiállítás: Dékány Szilveszter, Takács Ábel

Csatolt állományok: