Jelenlegi hely

Vietnámi delegáció látogatása a levéltárban

2019.10.02.
A Vietnámi Közbiztonságügyi Minisztérium Rendőrségi Levéltári osztályának delegációja, To Van Hu igazgató vezetésével 2019. szeptember 24-én hivatalos szakmai tapasztalatcserére érkezett a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába. A delegáció tagjai angol nyelvű workshop keretében tájékoztatást kaptak a Magyar Nemzeti Levéltárban zajló digitalizálási és állományvédelmi munkákról, és egy rövid idegenvezetés keretében megismerhették a Bécsi kapu téri épületünk történetét, valamint a „Kik vagyunk? – Magyarországi nemzetiségek” című kiállítást.

A hattagú vietnámi delegációt a Bécsi kapu téren Szatucsek Zoltán igazgató (Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatósága) fogadta, és részletes tájékoztatást adott a Magyar Nemzeti Levéltárban zajló digitalizálási munkákról, az eddig elért eredményekről.

A Bécsi kapu tér Levéltári palotájának megismerése után a delegáció tagjai az MNL OL óbudai épületében, a Szakmai Koordinációs Igazgatóság munkájába nyerhettek betekintést,  ahol dr. Németh László Sándor igazgató fogadta őket. A délutáni munkamegbeszélés fő témája a Magyar Nemzeti Levéltár állományvédelmi és digitalizálási gyakorlata és munkafolyamatai voltak. Hegedűs István, az Állományvédelmi és Reprográfiai osztály vezetőjeként, az MNL digitalizálási stratégiájának bemutatását követően az aktuális digitalizálási projektekről, valamint a műhelyek szervezésének tapasztalatairól beszélt. Ezt követően Nemes L. Ágnes osztályvezető-helyettes a restaurátor és könyvkötő műhelyek feladatairól, munkamódszereiről, míg Szlabey Dorottya főrestaurátor a levélári iratok digitalizálásra való előkészítésének európai gyakorlatairóladott részletes tájékoztatást.

Az elméleti előadások és a részletekbe menő szakmai véleménycsere után vendégeink megismerhették az Állományvédelmi és Reprográfiai osztály eszközparkját, műhelyeit, valamint az állományvédelmi és reprográfiai munka gyakorlati lépéseit.
A vietnámi delegáció vezetője hasznosnak és fontosnak tartotta az egész napos workshop során szerzett tapasztalatokat, és javaslatot tett a kétoldalú kapcsolatok hivatalos formában történő további fejlesztésére. 


Fotók: Lantos Zsuzsanna OL

 

Utolsó frissítés:

2019.10.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges