Jelenlegi hely

Útjára indult a Hetedíziglen MNL Család-Történet-Kutatás projekt

2019.09.20.
A Magyar Nemzeti Levéltár 2019 őszétől többéves, családtörténet-kutatást népszerűsítő és segítő projektet indít, amelynek bevezető rendezvényei már zajlanak az intézmény szervezésében. Ennek a projektnek a bemutatójára került sor kedden, szeptember 17-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében.

Megnyitó beszédében Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levétár főigazgatója rámutatott: egy személy számára a három legfontosabb kötődés a család, a lokális identitás és a nemzet felé alakul ki. A megkezdődő egyeztetések eredményeképpen létrejött projekt, számos megyei levéltáros kolléga és az Országos Levéltár munkatársainak összefogásával született meg. Szabó Csaba megköszönte a közreműködők munkáját és bejelentette, hogy a projektbemutató a családtörténet-kutatás évének nyitóeseménye is egyben.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte: a projekt célja, hogy minél többen, minél mélyebben megismerjék a családjukat. Elmondta, hogy a projekt mintegy 30 millió forint állami támogatásban részesült, amelynek segítségével a levéltár munkatársai laikusok számára is használható segédanyagokat hoztak létre. Egy fa elképzelhetetlen gyökerek nélkül, ezért fontos a család és a helyi kötődések kialakítása. Reményét fejezte ki, hogy a „Hetedíziglen” projekt, a családfakutatás népszerűsítése nyomán a levéltár a jövőben még inkább értékelt intézménnyé válik.

A „Hetedíziglen” projekt vezetője, Kovács Eleonóra főlevéltáros, az MNL főtanácsosa ismertetőjében elmondta, hogy az elkészült oktatási csomagokkal kiindulópontot kívánnak nyújtani a családtörténet-kutatáshoz. Kifejtette, hogy a most kezdődő szakasz három évig tart majd, azonban már évtizedes előzményei vannak a különböző családtörténet-kutatással foglalkozó kurzusoknak. A jelenlegi projekt azért más, mert a Magyar Nemzeti Levéltár minden egysége, minden telephelye részt vesz benne, egységes oktatási anyag mentén tájékoztatva az érdeklődőket. Megjegyezte, hogy a projekt részeként további kiadványok – albumok, forráskiadások, oktatóanyagok – kiadása is várható. Zárásként megköszönte a kiadványok elkészítésében és a projekt előkészítő szakaszában részt vevő kollégák segítségét, közreműködését.

A projektet bemutató kisfilm levetítését követően Nagy Balázs Vince, a MNL Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa a Hetedíziglen. A családtörténet-kutatásról általános iskolásoknak című oktatófüzetet ismertette. Elmondta, hogy levéltári foglalkozásokon gyakran találkozik azzal, hogy a részt vevő kisiskolások már a nagyszüleikről sem tudnak semmit. Az országos családtörténet kutatási projekt azzal a céllal is jött létre, hogy tegyen a felmenőktől, a személyes gyökerektől való elidegenedés ellen.  Kiemelte továbbá, hogy az ötrészes kiadványt úgy szerkesztették a kollégák, hogy az a helyi viszonyokra is adaptálható legyen.

A középiskolásoknak és felnőtteknek szóló munkafüzetet Czégé Petra Gabriella, a MNL Békés Megyei Levéltár segédlevéltárosa mutatta be, aki elmondta, hogy az idősebb korosztályok számára már gyakorlati és elméleti alapozást is kívántak nyújtani a kutatáshoz. Ehhez konkrét példákat is mutatnak a felhasználók számára, hogy a családon belüli, majd az online adatgyűjtést követően miként tudják felhasználni a levéltárak állományait.

Az oktatóanyagok ismertetését követően Szabó Dorottya, a MNL Országos Levéltár főlevéltárosa Rétvári Bence közreműködésével a családtörténet kutatáshoz kapcsolódó színes és látványos iratokat mutatott be, amelyekhez hasonlókkal a családtörténet-kutatók nap mint nap találkoznak. A projektbemutató végén a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület elnöke, Reicher Péter zárásként üdvözölte a projekt ötletét, kifejtette, hogy Magyarországon is egyre népszerűbb a családfakutatás, ami meglátszik emelkedő taglétszámukon is. Megköszönte a Magyar Nemzeti Levéltárnak, hogy módszertani bázisukkal és kiadványaikkal segítik a kutatást.

fotók: Lantos Zsuzsanna OL

Utolsó frissítés:

2019.10.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges