Jelenlegi hely

Népszerű helyszín volt a Levéltár a Kulturális Örökség Napjain

Szerző: Kanyó Ferenc
2018.09.19.
1362 fő döntött úgy szeptember 15-én, hogy a Kulturális Örökség Napjai rendezvényen meglátogatja a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárát. Az épületben számtalan program és előadás várta az érdeklődőket a kézműves foglalkozásoktól elkezdve a családfakutatáson át a gyűjtőköri napunkig.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatban a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára évek óra részt vesz, és az év egyik kiemelt rendezvényének tekinti. Erre a szombatra olyan programokkal készültünk, amelyek minden korosztályt meg tudtak szólítani, és amelyek többek között alkalmasak arra, hogy a Levéltár társadalmi szerepének fontosságát hangsúlyozza.

A legnagyobb nyilvánosságot kapó programunknak a Gyűjtőköri Nap számított, amelynek során együttműködő partnereinkkel, a Fortepannal, a Nagy Háború bloggal és az Europeanával együtt vártuk az első világháborús emlékeket felajánló látogatóink érkezését. Az érdeklődést kiválóan jelezte az, hogy már csaknem a nyitásnál megtelt az a kis terem, ahol a különböző adományozókkal ültek le a kollégáink beszélgetni. Összesen huszonhat ilyen alkalomra került sor, ami ugyan kevésnek tűnhet a felületes szemlélőnek, de hasonló kaliberű anyaggyűjtésre valójában ritkán kerül sor.

Szintén óriási érdeklődés övezte a családfakutatással kapcsolatos személyes egyeztetéseket és a kutatóteremben tartott előadásokat. A levéltár intézményével a magánszemélyek gyakran úgy kerülnek kapcsolatba, hogy a felmenőiket szeretnék alaposabban megismerni, ám ez egy korántsem annyira egyszerű és gyors folyamat, mint ahogy a legtöbben gondolják. Reméljük, hogy kollégáink tanácsai, illetve az ott elhangzó előadások segíteni fognak abban, hogy a látogatóink eredményesen kutassanak a családjuk után.

A hagyományos programjaink is nagy népszerűségnek örvendtek. A vezetéses épületséta szinte mindig vonzotta a látogatókat és megtöltötte az épület emeleteit. A raktársétákon résztvevők pedig megismerkedhettek a Bécsi kapu téri épület látogatók elől lezárt részével, ahol a levéltári anyagokat őrizzük. A legkisebbek pedig ezen a napon is élvezhették a kézműves foglalkozásunkat, ahol történelmi ihletettségű tárgyakat is készíthettek munkatársaink segítségével.

Emellett két kiállításunk, a magyarországi nemzetiségek történetét bemutató Kik vagyunk? című tárlat, valamint a frissen nyílt Óhazából az újhazába című időszaki kiállításunk is megtekinthető volt. Mindkét helyszínünk vonzotta a látogatókat, a kiállítóteremben pedig a gyűjtőköri naphoz kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést is tartottak kollégáink.

Bízunk benne, hogy jövőre is hasonló számban, és legalább ilyen lelkesedéssel tisztelnek meg minket a látogatóink, mi pedig igyekezni fogunk, hogy még tartalmasabbá és színesebbé tegyük a nálunk eltöltött időt.

 
Fotó: Varga Máté

Utolsó frissítés:

2018.10.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges