Jelenlegi hely

Múzeumok Majálisa beszámoló

BESZÁMOLÓ
Szerző: Kenyó Ildikó
2011.06.16.
2011. május 21–22-én, a Múzeumi Világnap alkalmából megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Országos Levéltár önálló sátra számtalan változatos programmal várta a látogatókat.
A kézműves foglalkozások keretében a könyvkötés, az ékszeresdoboz-készítés, a mártogatós tollal való zsinórírás, a címerfestés rejtelmeibe pillanthattak be az érdeklődők és elsajátíthatták a mesterfogásokat. A kisebbeknek ezenfelül lehetőségük nyílt korabeli ruhákba bújni, a nagyobbak pedig különféle szellemi próbákon mérethették meg magukat, úgymint a több száz darabos, a Magyar Országos Levéltár Rákóczi-kiállításához kapcsolódó, a Károlyi-szalont ábrázoló kirakó, a keresztrejtvény, az űrhajós kvíz megoldása. Kuriózumnak számított a Radvánszky-szakácskönyvhöz készült, a Levéltár által készített társasjáték, amelyet első ízben a majálison játszhattak az érdeklődők — és tették ezt igen szép számban. A nyertesek több, a szakácskönyvből származó receptátírás közül választhattak. E programokon kívül a látogatóknak lehetőségük nyílt a Levéltár legújabb kiadványainak megvásárlására is.

A Magyar Országos Levéltár sátra kapcsolódott a Budapesti Történeti Múzeum Középpontban a Duna elnevezésű kezdeményezéséhez is. Ilyenformán további négy (Duna Múzeum, Óbudai Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, Műszaki és Közlekedési Múzeum) intézménnyel összefogva rendezték meg a Dunát a középpontba állító játéksorozatot. (A Levéltár sátrában öt Duna-híd tervrajzát, látképét és leírását kellett összepárosítaniuk a résztvevőknek.)

Utolsó frissítés:

2015.07.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges