Jelenlegi hely

Kulturális Örökség Napja az Országos Levéltárban

2017.09.08.
Fedezze fel az Országos Levéltár épületét és csodálatos kincseit a Kulturális Örökség Napja alkalmából! Újonnan nyíló kiállításokkal, raktár- és épület-felfedező sétákkal, könyvbemutatóval várjuk az érdeklődőket szeptember 17-én, vasárnap 10-től 18 óráig!

Könyvbemutató

Nyomot hagytak című kiállítás katalógusának bemutatója

A 2016 márciusában nyílt Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások című kiállítás egyedülálló lehetőséget nyújtott arra, hogy látogatóink neves történelmi egyéniségek személyiségéről is árulkodó kézírását megismerjék, eredeti iratokat láthassanak – esetenként sorsfordító – történelmi események lenyomataként, egyben közelebb kerülhessenek a múlt átéléséhez az eredeti források és a korabeli viszonyokba mélyebb bepillantást nyújtó rövidfilmek révén.

A kiállítás nyomán elkészült kétnyelvű katalógus segítségével reményeink szerint így még inkább kézzelfoghatóvá válik a múlt, az emlékezet, mindaz, amit a kiállítás megálmodói és a katalógus készítői célul tűztek ki. A közel két évig több ezer látogatót vonzó Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások című kiállítás kétnyelvű katalógusának bemutatójára 2017. szeptember 17-én, 11 órától várjuk az érdeklődőket! A katalógust bemutatja: Dr. Basics Beatrix művészettörténész (Szépművészeti MúzeumMagyar Nemzeti Galéria)

Kiállítások

Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások

Hét évszázad aláírásai egy kiállításon! Interaktív kiállításunkon eredetiben tekintheti meg Mátyás király, Dobó István, Mária Terézia, Ady Endre, Albert Einstein és még sok más neves magyar és külföldi történelmi személyiség aláírását! Az eredeti iratok mellett a kiállítás húsz témaköréhez készült rövidfilm (magyar és angol nyelven) is várja a látogatókat.

 

Kiegyezés 150!

III. emeleti kamarakiállításunk a Kiegyezés 150. évfordulójára emlékezik. Eredeti iratok bemutatásával három témában járjuk körbe a korszakot: Koronázás és Kiegyezés; A Dualizmus kora; valamint a Válságjelek és Összeomlás.

 

Mentés eredetiben: A restaurálás és állományvédelem 70 éve az Országos Levéltárban

Az Országos Levéltárban 1947-ben olyan könyvkötő műhely jött létre, ahol az idők során sérült iratok javítását is el tudták végezni. Kulturális örökségünk megőrzése érdekében a restaurátorok hosszú ideje azon dolgoznak, hogy az eredeti anyagokat, értékeket megmentsék, felújítsák, és még hosszú időre kutathatóvá, kiállíthatóvá tegyék. A II. emeleten látható kiállításon bemutatjuk a már restaurált iratokat. A munkálatok dokumentációjával, valamint fotókkal és mikroszkópos felvételekkel illusztráljuk az eredeti állapotokat. A teljesen restaurált dokumentumok mellett eredeti iratokon lévő különböző károsodásokra is felhívjuk a látogatók figyelmét. A kiállítás alkalmával feltárulhat előttük, hogy milyen fontos szeletét is végzi az állományvédelmi osztály a kulturális örökség megőrzésének és fenntartásának. A kiállítás megnyitója szeptember 17-én, 12 órakor lesz a Kulturális Örökség Napja alkalmából.

 

Az osztrák-magyar „közös piac”

A kamarakiállítás célja az osztrák-magyar gazdasági kiegyezés, valamint a kiegyezést követő iparosodás és gazdasági modernizáció bemutatása levéltári forrásokon keresztül. A két ország kereskedelmi és vámszövetsége révén létrejött „közös piac”, a szabad tőke-, és munkaerő-áramlás hozzájárult Magyarország gyors gazdasági fejlődéséhez: vállalat-alapítások és tőkés karrierek kora kezdődött a bankhálózat, a vasútépítés és főként a gyáripar területén.

 

 

Raktárséták

Karnyújtásnyira a történelem

A Kulturális Örökség Napok idei központi témáihoz – 150 éves a Kiegyezés, 500 éves a Reformáció kapcsolódva indulnak tematikus raktársétáink is, amelyek során látogatóink levéltárosok vezetésével, eredeti iratok felfedezése közben ismerkedhetnek meg írott múltunkkal. Raktáraink korlátozott létszámban (15 fő) látogathatók. Jelentkezés a helyszínen.

Épületfelfedező séták

A budai vár északi oldalán magasodó, historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait. Az épület csoportosan, szakképzett vezetéssel tekinthető meg 10, 13, 14, 15, 16 és 17 órai indulással magyar, német, francia és angol nyelven. Előzetes regisztráció nem szükséges, jelentkezés a helyszínen.

Kézműves varázs gyermekeknek

A Kulturális Örökség Napja programjához és a "Mentés eredetiben" című kiállításhoz kapcsolódóan a gyermek- és kézműves-foglalkozás keretében a Levéltár restaurátorainak és könyvkötőinek munkájával ismerkedhetnek meg a kicsik, az egész napos rendezvény során 3 különböző kiskönyv készítésében vehetnek részt.

Utolsó frissítés:

2017.09.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges