Jelenlegi hely

Közlemény az Óbudán elhelyezett 1945 utáni iratanyagról

2018.02.01.
A korábbi Hess András téri iratanyag egy része kutatható Óbudán.

Tájékoztatjuk Tisztelt Kutatóinkat, hogy a Hess András téri iratanyag és a kollégák költöztetése 2018. január 31-én lezárult. Az iratanyag egy része levéltárunk Lángliliom utcai épületébe került, ezek 2018. február 1-jétől az óbudai kutatóteremben ismét kutathatók:

  • a XVIII. fondfőcsoport: Az államhatalom felsőbb szervei,
  • a XIX-A fondcsoport: Központi (nem miniszteriális) kormányzati szervek,
  • a XIX-B Belügyi szervek iratai,
  • az Ellenőrzési és tájékoztatási szervek iratanyagából az alábbi fondok: Pressinform Külföldi Újságírókat Tájékoztató Iroda, Közérdekű Vizsgálatok Nyilvántartója, Magyar Távirati Iroda, Hungária Televízió Közalapítvány, Állami Számvevőszék.


Ugyancsak kutathatóak az Alaptörvény Alapvetés „U” cikk (10) bekezdés és a Köziratokról, közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló módosított 1995. évi LXVI Törvény 35. § (8) bekezdésében foglaltak szerint a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltárból a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárához került iratanyagok (Magyar Kommunista Párt, Szociáldemokrata Párt, Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség, Dolgozó Ifjúság Szövetsége, Magyar Nők Demokratikus Szövetsége, Magyar Nők Országos Tanácsa, Partizánszövetség, Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége).

Kérjük, hogy a kutatás megkezdése előtt egyeztessenek az óbudai kutatószolgálattal (okut@mnl.gov.hu).  Ha az iratanyagról kérnek részletesebb tájékoztatást, írjanak a referenseknek (haasz.reka@mnl.gov.hu; katona.klara@mnl.gov.hu; nagy.gabor@mnl.gov.hu).

 

Az 1945 utáni Politikai Kormányszervek és Pártiratok Főosztályának korábban Hess András téri telephelyén őrzött iratanyag legnagyobb része a Daróczi úti ideiglenes telephelyünkre került, ahol folyamatban van egy maximum 11 fő befogadására alkalmas ideiglenes kutatószoba megnyitása. Amint a technikai akadályok elhárulnak, itt is fogadni tudjuk kutatóinkat.

Utolsó frissítés:

2018.03.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges