Jelenlegi hely

Károlyi-konferencia Fehérvárcsurgón

Konferencia és kamarakiállítás a Károlyi-kastélyban
2017.09.28.
A Magyar Nemzeti Levéltár és a Károlyi József Alapítvány a Károlyi család jeles tagjai, Károlyi Sándor és felesége, Barkóczy Krisztina személye köré épülő konferenciát és kamarakiállítást tart Fehérvárcsurgón 2017. október 4-én.

A konferencia és a hozzá kapcsolódó kiállítás együttes célkitűzése, hogy a Károlyi családdal, annak tevékenységével, illetve birtokaik történetével kapcsolatos ismeretanyagot bővítse, valamint az erre vonatkozó legfrissebb kutatási eredményeket a szakma és a közönség elé tárja. Az esemény emellett lehetőséget kínál a tudományos tapasztalatcserére és vitára is, a korszak levéltári forrásainak bemutatásával pedig a tárgyalt időszakot – 17. század vége, 18. század eleje – közelebb hozza a mai kor embere számára.

A kamarakiállítás nem titkolt célja, hogy felhívja a közönség figyelmét a Magyar Nemzeti Levéltár intézményeiben őrzött levéltári források és iratanyag fontosságára, amely a magyar történelem megismerésének elengedhetetlen kulcsa.

A rendezvény apropójául Károlyi Sándor és Barkóczy Krisztina egymáshoz írott leveleinek publikálása szolgál. Károlyi gróf (Olcsvaapáti, 1669. július 2. – Erdőd, 1743. szeptember 8.), a szatmári béke létrehozója a szatmári események után is meghatározó személyisége maradt a közéletnek, és a haza javára való munkálkodást ügyesen egyeztette össze egyéni és családi karrierépítéssel. Sikerei nem kis mértékben feleségének, Barkóczy Krisztinának voltak köszönhetőek. Kettejük levelezése páratlanul értékes, információban gazdag forrás, nem csupán a család, hanem az egész 17–18. századi magyarországi arisztokrácia kutatói számára.

A jelenlegi konferencia elsősorban a levelezés-sorozat köré épülne, melynek során négy előadó mutatná be a kort, a családtagokat és a fennmaradt iratokat és kutatási lehetőségeket.

A rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy a „Károlyi-kutatásnak” a továbbiakban nagyobb, határokon átnyúló dimenziókat nyisson.

Utolsó frissítés:

2017.10.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges