„Időutazás az írás történetébe”

2016.06.10.
A Magyar Nemzeti Levéltár és a Németh László Gimnázium tisztelettel meghívja Önt az "Időutazás az írás történetébe" című pályázatának zárórendezvényére, melyen a projektben résztvevők munkái is bemutatásra kerülnek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Magyarország egyik legrégebbi közgyűjteménye. Az intézmény impozáns központi épülete több mint 30ezer iratfolyóméter oklevelet, térképet, dokumentumot rejt. Legrégebbi forrása 1109-ből származik, középkori okleveleinek száma meghaladja a százezret. A Levéltárban őrzött iratok részei az ország felbecsülhetetlen értékű kulturális örökségnek.

A Németh László Gimnázium az ország első nyolcosztályos középiskolája, tanmenetében a klasszikus gimnáziumi és kiemelten humán tárgyak hangsúlyosak. A történelem, a latin és a magyar nyelv és irodalom tárgyat sok diák igényli és tanulja fakultációs keretek között.

A két nagy hagyományokkal rendelkező intézmény együttműködésének célja az volt, hogy a Levéltár a pedagógiai eszközök segítségével az iskolában elsajátított klasszikus ismereteket bővítse, és a gyakorlati alkalmazás során a tanulók ezáltal plusz tudást kapjanak.

A foglalkozások feladata a komplex látásmód kialakítása volt a résztvevőkben, hogy képessé váljanak egy adott információ objektív elemzésére, hitek és tévhitek megkülönböztetésére, és az elsődleges forrásokat elhelyezni térben és időben.

A féléven át heti rendszerességgel tartó folyamat lényege volt az is, hogy a gyerekek az iskolai ismereteket aktívan használják a levéltárban, később pedig a levéltári ismereteket magabiztosan alkalmazzák az iskolában. Cél volt, hogy olyan minőségi időt töltsenek a diákok a Levéltár intézményében, mely során új és hasznos ismeretekre tettek szert a felfedezés örömével. A foglalkozásokra szerdánként 14-18 óra között került sor.

A pályázat záróeseményén bemutatásra kerülnek a projektben résztvevők munkái egy kamarakiállítás keretében a gimnázium aulájában.

Támogatók:

Magyar Nemzeti Levéltár
Német László Gimnázium
Emberi Erőforrás Támogató

Nemzeti Tehetségprogram
Emberi Erőforrások Minisztériuma

Utolsó frissítés:

2016.06.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges