Jelenlegi hely

Honvédelem Napja 2018

Katonai hagyományőrző programok a Budai várban
2018.05.16.
Május 21-e a Magyar Honvédelem Napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. A magyar történelem ezen kiemelkedő eseményére emlékezik meg 2018. május 21-én várbeli csatabemutatóival és megemlékezéseivel a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ) és az Esztrád Színház, melyre szeretettel hívunk minden érdeklődőt.
 
11:00 órakor a Szarvas téren a Buzogány toronynál ostromjelenettel kezdődnek az események. A 12 huszárral, 85 honvéddel, 20 tüzérrel és 4 ágyúval felvonuló ostromsereget 75 császári sorgyalogos, határőr és tüzér várja 3 ágyúval. Az egykori ostrom korhű eljátszását az Esztrád Színház operatőrei több kamerával rögzítik, a legizgalmasabb jelenetek a 16 órakor kezdődő Kapisztrán téri csatajelenet elején led-falon kivetítve is megtekinthető lesz.
 
12:30 órakor a program hagyományőrző felvonulással folytatódik, a gyalogsági menetoszlop a Görgei szoborhoz indul.
 
12:50 órakor a Görgei szobornál megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegnek a hagyományőrzők a hős tábornok emléke előtt.
 
13:20 órakor a Honvéd Emlékműnél a honvéd hősökre emlékeznek a hagyományőrzők és a Honvédelem Napja alkalmából megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegnek a hős katonák emléke előtt.
 
13:50 órakor a program a gyalogsági menetoszlop felvonulásával folytatódik a Tárnok utca - Szentháromság tér – Országház utcán keresztül a Kapisztrán térre.
 
16 órakor a Kapisztrán téren kezdődik a Budavár bevétele – utcai csatajelenet, amely a honvéd csapatok várba történő betörése utáni utcai csatajeleneteket mutatja be. A hagyományőrzők bemutatóján az Esztrád Színház rendezésében korhű jeleneteket tekinthetnek meg az érdeklődök: a környező utcákból betörő honvédek sortüzekkel, szuronyharccal rohamozzák meg a védőket, Hentzi vezérőrnagy lelövése, a magyar zászló kitűzése, a császári gyalogság megadásra kényszerítése lesznek a csatabemutató fő elemei. A tüzérség működése, a nagyszámú robbanásimitáció, puska sortüzek, a szuronyok, kardok összecsattanása igazi csataélményt ad gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A rendezvény megtekintése ingyenes.
 
Szervezők:
Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (magyarhuszar.hu)
Esztrád Színház (esztradszinhaz.hu)
Hadtörténeti Intézet és Múzeum (militaria.hu)
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (mnl.gov.hu)
 
Rendező: Korcsmáros György
Programfelelősök: Székely Tibor (MHKHSZ elnök, e-mail: szekely.tibor@magyarhuszar.hu) és Berlinger Gábor (MHKHSZ gyalogsági törzstiszt,e-mail: budaihonvedek@gmail.com)
Narrátor: Németh Balázs hadtörténész
 
A nap folyamán A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára szeretettel várja az érdeklődőket "Görgei 200"-kamarakiállításán is, ahol a hadvezér életútját eredeti iratokon keresztül ismerkedhetik meg. A korabeli röplapok, nyomtatványok, egykorú kinevezések és a saját kézzel írt levelek mellett a családi hagyatékban fennmaradt fényképek teszik még átélhetőbbé az időszakot.
 
 

Utolsó frissítés:

2018.05.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges