Jelenlegi hely

Hírünk a nagyvilágban

A Magyar Nemzeti Levéltár és két német tartományi levéltár között kötött együttműködésről
2018.01.08.
2017. május 28. és 30. között tett látogatást a Magyar Nemzeti Levéltárban az Észak-Rajna-Vesztfália Tartományi Levéltára (Landesarchiv Nordrhein-Westfalen) képviseletében Frank M. Bischoff és Bernhard Post, a Thüringiai Tartományi Levéltár (Landesarchiv Thüringen) vezetője.

A küldöttséget Dr. habil. Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója fogadta. A magyar fél ás a két német levéltár között május 29-én aláírt együttműködési megállapodás célja az levéltárak együttműködésének fokozása, valamint a tudományos továbbképzés előmozdítása és bővítése.

A kétoldalú megállapodás előzménye Szabó Csaba 2016. júniusi németországi útja, amely során találkozott az Észak-Rajna-Vesztfália Tartományi Levéltára vezetőségével és megvitatták az esetleges együttműködés lehetőségeit, célját és alapelveit. A találkozón szintén részt vett Bernhard Post, a Thüringiai Tartományi Levéltár képviseletében. Németországi tapasztalatairól Szabó Csaba 2016-ban a Levéltári Közleményekben írt hosszabban (Szabó Csaba, Észak-Rajna-Vesztfália Tartományi Levéltára (Duisburg). Levéltári Közlemények 87 (2016): 309-314.).

2017 végén az Észak-Rajna-Vesztfália Tartományi Levéltára szakfolyóiratában, az Archivar 2017/4. számában jelent meg beszámoló a német küldöttség látogatásáról és az együttműködésről. A cikk különlenyomatát a hír csatolmányaként adjuk közre. Az Archivar teljes száma megtekinthető az alábbi linken: Archivar 2017/4: Archive und der Nationalsozialismus.

 

Utolsó frissítés:

2018.01.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges