Jelenlegi hely

Emlékhelyek Napja a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában

2017.05.02.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára is csatlakozik Bécsi kapu téri épületének és egyedülálló, hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató Nyomot Hagytak / Évszázadok - Személyiségek - Aláírások című kiállításának bemutatásával az Emlékhelyek Napja rendezvényéhez 2017. május 13-án.

A kiállításon láthatják többek között Mátyás király egyik hadjárata során keletkezett eredeti okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését és gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét. A közelmúlt történelméből pedig olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, tudósok és művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

A húsz aláírást és kiegészítő irataikat felvonultató tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. A mozgóképes összeállítások izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

Az Emlékhelyek Napja alkalmából kétóránként épület- és tárlatvezetések várják a látogatókat. A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján a múlt század ’20-as éveiben építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes, címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem kiemelkedő eseményeit és alakjait.

Az Emlékhelyek Napján az épület kedvezményes jegyáron látogatható: 500 Ft/fő

6 év alatti gyerekek részére minden program ingyenes.

Kövesse nyomon a rendezvényt a Facebookon is: Emlékhelyek Napja az Országos Levéltárban

Utolsó frissítés:

2017.05.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges