Jelenlegi hely

Kutatók Éjszakája a Balassagyarmati Fióklevéltárban

2018.10.02.
A Levéltár idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. A programra 2018. szeptember 28-án, 16 órai kezdettel került sor, Balassagyarmaton. 
Gusztiné Dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatója kiemelte, hogy az esemény, rendhagyó módon azért a Balassagyarmati Fióklevéltárban került megrendezésre, mert a színvonalas előadások mellett arra is szerették volna ráirányítani a figyelmet, hogy a salgótarjáni nagy beruházás után, itt a fióklevéltárban is megújulhatott a fűtésrendszer, a tetőszerkezet, s külön köszönetét fejezte ki, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár lehetővé teszi ezeket a beruházásokat.
Prof. Dr. Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese beszédében kitért arra, hogy a közgyűjteményben dolgozók mindig fejleszteni kívánják az intézményeket, s a hat éve elindult integrációval az állam ezt a szerepet felvállalta.
„A helyi társadalomnak a vizsgálata nagyon fontos, a nagy kérdésekre mindig helyben találjuk meg a választ, áttekintve a mai programot szakszerű történetkutatói válaszokat kaphatunk” – osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait.
 
 
Balla Mihály, országgyűlési képviselő az interneten összegzésre került ismeretek fontosságáról beszélt, elmondta, hogy a levéltárban lévő kincseket meg kell becsülni és az azokat kutató embereket, hisz pl.: egy településtörténet esetén a kutatásnak megvan az a sajátossága, hogy sok esetben egy polcról leemelt könyvnek csupán egyetlen sora lendíti tovább a munkát. Az ily módon összegyűjtött és publikált információk hátterében tehát komoly teljesítmény áll.
Medvácz Lajos, Balassagyarmat Város polgármestere kihangsúlyozta, hogy Balassagyarmat Város Önkormányzata mindig támogatta a városi intézményeket, nagyon fontos, hogy tudjuk, honnan jöttünk, kik vagyunk és mit is akarunk, ebben nyújt a levéltár nagy segítséget. 
Hozzátette, hogy a Honismereti Híradóban is lehetőség van megjeleníteni a rendezvényen elhangzott előadásokat, így még több emberhez eljuthatnak és szeretne partner lenni az együttgondolkodásban.
 
A köszöntőket sokszínű előadáscsokor követte:
Harth Tamás, muzeológus a Palócmúzeum épületének történetéről mesélt, és beavatta a hallgatóságot, mely levéltári iratanyagokban talált erre vonatkozó információkat.
dr. Hausel Sándor, ny. főlevéltáros 1923 és 1950 közötti, balassagyarmati polgármesterekről tartott előadást.
Kovács László, ügyvéd, aki 2009 óta kutatja szülőfaluja, Patak történetét a kutatási folyamatra helyezte a hangsúlyt. Elmondta, hogy ő elsősorban a néprajzi adatokat szeretett volna gyűjteni, a szakirodalom és az Arcanum Digitális Tudománytárának áttanulmányozása után vitte az útja a levéltárba, ahol a levéltárosok szakszerű segítségével peranyagokból, kárjegyzékekből fontos viselettörténeti adatokat tudott meg.
dr. Tóth Tamás, ügyész a levéltári munkájáról, Nagy Iván iratainak kutatásáról beszélt, s az általa még levéltárosként szerkesztett történeti blog-ok világába kalauzolt el minket.
Az előadások sorát Végh József, helytörténész zárta könyvbemutatójával, az érdeklődők izgalmas előadást hallhattak Czinka Panna életéről. 
 

Utolsó frissítés:

2018.10.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges