Jelenlegi hely

CO:OP-pályázat - A tudás digitális hálójában

2015.07.28.

Adatbázistár

A pályázat támogatásával 2015. júniusától a Magyar Nemzeti Levéltár valamennyi kutatótermében ingyenesen elérhetővé vált a történeti kutatásokat jelentős mértékben megkönnyítő Arcanum Digitális Tudománytár (adtplus.arcanum.hu) adatbázis, folyamatos fejlesztés alatt áll az anyakönyvi adatbázis, amely az 1960–1969 között mikrofilmre vett egyházi anyakönyvek digitalizált felvételeit teszi hozzáférhetővé.

Továbbá az adatbazisokonline.hu felületen az összes megyei levéltár eddig digitalizált iratanyaga megtekinthető.

A Hesseni Állami Levéltár vezetésével 11 európai ország 17 levéltári és felsőoktatási intézménye nyert támogatást az Európai Unió Creative Europe pályázatán.

A projekt címe: Community as Opportunity – Creative archives’ and users’ network (Közösség mint lehetőség: a levéltárak és felhasználók alkotó hálózata).
A 2014. december–2018. január között megvalósítandó projekt teljes tervezett költsége 3 983 379 euró, amelyből 1 990 078 euró (a teljes költség 49,96%-a) a támogatás. A projekt kezdőértekezletét 2015. április 27–29. között Prágában tartották (sajtóközleménye a csatolmányban olvasható).
Magyarországi résztvevők a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára. A pályázat fő célja, hogy elősegítse a levéltárak/levéltárosok és a nagyközönség kölcsönös kapcsolatát, ennek keretében:
- akadálymentes és könnyen hozzáférhető ajtót nyisson a digitális korszak lehetőségeire a levéltári területen, és felhatalmazza a nagyközönséget, hogy aktívan használja ezeket és így részt vegyen a megosztott európai történelem alkotásában és feltárásában,
- bátorítsa a digitális levéltári terület fenntartható növekedését, segítse a fiatal szakemberek képzettségének fejlesztését a tanítási célú anyagok megosztásával, a diákoknak támogatott gyakornoki helyekkel, különféle kreatív versenyekkel a diákok és a széles közönség számára,
- összeolvassza a történelem létrehozóit a történelem megőrző intézményeivel.
 
 
      

Utolsó frissítés:

2015.07.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges