Jelenlegi hely

Helytörténet, címertan, kincskeresés, írástörténet...

Levéltári órák az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltárában
2018.04.18.

2018. március 23-án Kovács Péter, az MNL KEML Fióklevéltárának levéltárosa a Komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak tartott előadást Komárom helytörténetéről játékos formában.

Galéria

2018. április 5-én a Szárligeti Tima Endre Általános Iskola felső tagozatos diákjai látogattak el intézményünkbe egy maratoni délutáni foglalkozásra. Három témát öleltünk fel. Először az írás történetével ismerkedhettek meg a diákok, ahol kipróbálták a viasztáblát, lúdtollat és nádtollat, majd a címerek világába kalauzoltuk őket. Elkészültek az egyéni címerek, mindenkinek a sajátja. A délután utolsó témaköre a családfakutatás volt. Némi segítséget kaptak ahhoz, hogyan kezdjenek neki felkutatni őseiket, milyen online elérhetőségek lehetnek segítségükre a levéltári kutatás mellett, hogyan és milyen adatok birtokában tudnak nekikezdeni, illetve milyen korlátozásokra, szabályozásokra kell készülni.

Galéria

2018. április 12-én már harmadik alkalommal vendégeskedett nálunk az esztergomi József Attila Általános Iskola harmadik osztálya, ezúttal kincset kerestek, melyet intézményünk bennfentes sárkánya és levéltár-pedagógusa (Tóth-Péter Veronika) őrzött. A nebulók titkos írást fejtettek, palackpostát bontottak, kincses térképet vásároltak arany rögökért és csigákért, majd a végén eljutottak a kincshez. A képek is igazolják, hogy jól érezték magukat. Egy nappal később, 2018. április 13-án szintén a József Attila Általános Iskola tanulói tettek látogatást nálunk, ekkor a teljes negyedik évfolyam kutatott a kincs után. A szeszélyes időjárás kicsit bolondosabbá tette a foglalkozást, de mire meglett a kincs, kisütött a nap is.

Galéria

Április 17-én írástörténeti foglalkozásra látogattak el a Neszmélyi Launai Miklós Református Általános Iskola és a Süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felső tagozatos diákjai.

Galéria

Örülünk neki, hogy ismét ennyi kisdiákot sikerült elérni foglalkozásainkkal!

Szöveg: Kovács Péter és Tóth-Péter Veronika

Fotók: Tóth-Péter Veronika és Vakán József

Utolsó frissítés:

2018.06.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges