Jelenlegi hely

Megjelent Sebők Balázs kötete

2015.06.04.
Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2015. június 3-án mutatta be a sajtó képviselőinek Közlemények sorozatának legújabb kötetét.

A kötet szerzője Dr. Sebők Balázs a Szent István Egyetem alá tartozó Jászberényi Főiskola docense. A most megjelentetett kötet a 2010-ben summa cum laude megvédett doktori disszertációjának bővített, szerkesztett változata.

Hazánk szocialista iparosításának történetéről eddig csak általános, országos összefoglaló munkák születtek. Ez az első olyan kötet, amely egy megye, nevezetesen Szolnok megye iparosításának történetére fókuszál. A szerző ugyanakkor ügyelt arra is, hogy megyénk sajátosságait más alföldi megyékkel is összevesse, és országos összefüggéseiben is elhelyezze. A megyén belül nem csak Szolnok, hanem Jászberény, Mezőtúr, Karcag, Túrkeve és más települések megvalósult, vagy épp soha meg nem épült beruházási tervei is bemutatásra kerülnek.

A kötet elsősorban korabeli levéltári forrásokon alapul, például olyan bizalmas pártiratokon, melyeket a rendszerváltozás előtt nem is lehetett kutatni. Az olvasó az 1950 és 1970 közötti iparfejlesztés történetén túl megismerheti azt is, hogyan hatott az iparosítás megyénk társadalmára, hogyan alakította át annak szerkezetét.

Ajánlható e kötet azoknak, akik érdeklődnek olyan, egykor meghatározó jelentőségű ipari üzemek története iránt, mint pl. a Tiszamenti Vegyiművek, a jászberényi Hűtőgépgyár, az Aprítógépgyár, vagy épp a régebbi alapítású martfűi cipőgyár, törökszentmiklósi gépgyár, szolnoki járműjavító, cukorgyár és papírgyár és még sorolhatnánk azon vállalatokat, melyek összességükben sok ezer embernek adtak munkát.

Ajánlható azoknak is, akik kíváncsiak saját városuk, megyéjük, vagy épp szüleik, nagyszüleik múltjára, s tudni akarják, mit mikor és hogyan építettek lakóhelyükön, avagy épp ott miért nem valósult meg ipari nagyberuházás.

A kötet 2000 forintos áron megvásárolható a Levéltárban.

 

 

A tegnap a MNL Jász-Nagykun-Szolnoki megyei Levéltárában tartott sajtótájékoztató megtekinthető az alábbi linken!

 

http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article hid=33515

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2016.04.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges