Jelenlegi hely

Laki Kálmán-díjjal ismerték el Bojtos Gábor kiemelkedő tudományos tevékenységét

2019.01.23.
2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kiemelkedő szakmai munkája, elhivatottsága alapján Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Laki Kálmán-díjban részesült kollégánk, Bojtos Gábor.

Bojtos Gábor 2010. június 1-eje óta dolgozik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban, kezdetben levéltárosként, majd 2017. január 1-től mint főlevéltáros.

Fő kutatási területe az első világháború, különös tekintettel a hátország eseményeire. Kiemelkedő szerepet játszott a levéltár világháborús kiállításának, illetve az ennek anyagából készült DVD kiadványnak az összeállításában, emellett ő volt a témához kapcsolódó hosokvoltak.blog.hu oldal megálmodója, létrehozója is. Legújabb kutatási eredményeinek összegzéseként jelent meg 2017-ben önálló kötete „Szolnok és az első világháború – Hátország, hősök, emlékezet” címmel. Nevéhez köthető a megye első világháborús hősi áldozatai veszteséglistájának összeállítása. Kutatási eredményeinek és személyes elhivatottságának köszönhető, hogy az első világháború centenáriuma alkalmából felújításra kerülő emlékművek és emléktáblák hősi halottak listájára is felvéshették a korábban elfeledett áldozatok neveit.

Rendkívül magas színvonalon működött közre a levéltár vármegyei tisztviselői adatbázisának összeállításában is. Közigazgatás-történeti kutatásai hozadékaként feltárta Szolnok város első női képviselőtestületi tagjának, Dr. Gergelyffy Gézáné Graff Irén és férje életrajzait is, melynek eredményeként nevezettek közös emléktáblája elhelyezésre került a szolnoki Pantheonban.

További kutatási eredményei közé sorolható a málenkij robotra elhurcoltak emlékezetének ápolása, valamint a szolnoki törvényszék történetének feltárása is. Utóbbi gyümölcse az a négy kötet, mely a Szolnoki Törvényszék 1945 előtti történetét mutatja be, a várostörténetet újabb értékes fejezetekkel gazdagítva.

Több éves pedagógusi szakmai tapasztalatait kamatoztatva kiemelkedő közművelődési tevékenységet is folytat, a megye iskoláival intenzív szakmai kapcsolatokat ápolva, rendhagyó történelemórákat tartva, ezáltal levéltári kutatási eredményeit szélesebb közönséggel és a fiatalabb korosztállyal is megismerteti. Rendkívül felelősségteljes munkatárs, aki magas színvonalon dolgozva segíti a közös szakmai célok megvalósulását is. Kiváló történészi kvalitásai, valamint remek előadókészsége miatt nem csak közvetlen kollégái, de a szélesebb nagyközönség is tiszteli, becsüli.

Szívből gratulálunk munkatársunknak a szakmai munkáját elismerő díjhoz!

Mindemellett sok szeretettel gratulálunk az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ kollektívájának az ugyanezen a napon elnyert Kaposvári Gyula-díjhoz és Boros Bélának a Szolnoki Családkutató Klub tagjának a Szolnok Város Sportjáért díjhoz is!

 

Utolsó frissítés:

2019.02.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges