Jelenlegi hely

Beszédes hiányok - kiállítás

Időszaki kiállítás nyílt a megyei iratpusztulásról
2019.09.03.
2019. augusztus 30-án élénk érdeklődés kísérte új időszaki kiállításunk megnyitóját. „A szó elszáll – az írás megmarad? Iratpusztulások Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című tárlatunk célja, hogy bemutassa, a történelem viharaiban milyen értékes, megyei vonatkozású dokumentumok pusztultak el vagy rongálódtak meg.

Nem csak a különböző háborúk idején semmisülhettek meg ma már szinte felbecsülhetetlen értékű források, hanem a politikai, gazdasági rendszerek változásai nyomán politikai motivációjú iratpusztítások is történtek. Voltak azonban olyan személyek, akik az iratok megmentésén fáradoztak. A kiállítás nekik is méltó emléket állít. A tárlat talán leglátványosabb része olyan sérült köteteket, iratokat mutat be, melyek a felelőtlen iratőrzés, kártevők vagy fatális véletlenek következtében károsodtak.

A rendezvény megnyitóján Szabó István alpolgármester úr köszöntötte az érdeklődőket, kiemelve, hogy Szolnok Város Napi programsorozatának értékes eleme a város és a megye múltját feltáró kiállítás. Csönge Attila, a levéltár igazgatója beszédjében a magánirat-ajándékozás fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen ezek az iratok olyan időszakok történetébe engedhetnek betekintést, melyeknek hivatalos iratai elpusztultak. Szlabey Dorottya, az Országos Levéltár főrestaurátora örömét fejezte ki, hogy az alapvetően törénelmi témájú tárlatban az állományvédelmi kérdéseknek külön részt szenteltek az összeállítók. A kiállítás különleges aspektusaként emelte ki, hogy rendhagyó módon nem csak restaurált, jó állapotban lévő dokumentumok kerültek a tárlókba, hanem megégett, rovarrágta, szakadt, illetve nedvesség által károsodott iratok is.

A levéltár várja a megye múltja iránt érdeklődő magánlátogatókat, iskolai csoportokat. A kiállításhoz előzetes egyeztetés alapján ingyenes tárlatvezetés is igényelhető. Tárlatunk 2020. június 30-ig a levéltár nyitvatartási idejében látogatható.
 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2019.09.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges