Jelenlegi hely

Újdonságok

2020.12.20.
Ugyanezen a címen tekinthető meg az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának legújabb virtuális kiállítása, amellyel szeretnénk mindenkinek „Áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kívánni!” Összeállításunkban a december hónaphoz és az ünnepi készülődéshez kapcsolódó levéltári dokumentumokból válogattunk. Továbbá tájékoztatjuk kedves kutatóinkat és ügyfeleinket, hogy levéltárunk 2020. december 18-a és 2021. január 4-e között zárva tart.
2020.12.02.
Kialakításra került az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára virtuális „kamarakiállításai”-nak gyűjtőfelülete, ahol először az Esztár Község Önkormányzatával együttműködésben, a Hetedíziglen MNL projekt keretében megvalósult „Esztári levelek” című online kiállításunk tekinthető meg. A tárlat jól szemlélteti a családtörténet-kutatás és a helytörténet-kutatás kapcsolódási pontjait. A töredékesen fennmaradt családi iratok egy bihari nemes család hétköznapjaiba kalauzolják el az érdeklődőket: megelevenedik a településhez fűződő viszony, a családi légkör, társadalmi-politikai kapcsolatrendszer és nem utolsósorban a hobbi is. A családi majorság és kúria mellett a tágabb lakókörnyezetet, a települést is külön tabló mutatja be. A Hetedíziglen MNL projekt Facebook oldalán közzétett kiállítási anyag magas látogatottságot ért el, egy hónap alatt több mint 4200-an tekintették meg.
Ezúttal az Egyekről, Mikepércsről és Vámospércsről elhurcoltak adatai kerültek bele
2020.08.05.
és további újdonságok az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára tematikus honlapján
2020.04.21.
Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára a közeljövőben bővíti, kiegészíti és frissíti az „»Emberek az embertelenségben« Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?” című tematikus honlapjának tartalmát, melyről folyamatosan tájékoztatjuk kutatóinkat, olvasóinkat.
„EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza?
2017.03.04.
Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárában a Gulág Emlékbizottság támogatásával folyó forrásfeltáró kutatások eredménye az „EMBEREK AZ EMBERTELENSÉGBEN” – Hajdú-Biharból a GULÁG-ra és vissza? című tematikus honlap, amely a 2017. február 27-ei projekt-bemutató rendezvényen került bemutatásra a résztvevőknek, és azt követően lett elérhető a kutatók és az elhurcolt családtagjaik adatait keresők számára. A projektben részt vevő hajdú-bihari levéltárosok munkájának köszönhetően adatbázisok, forrásgyűjtemény és egy virtuális kiállítás áll a rendelkezésére mindazoknak, akik az online felületre látogatnak.
2016.10.14.
Kedves Olvasóink! Megjelent a Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Honismereti Egyesület online folyóiratának, az Új Nézőpontnak legújabb, III. évfolyam 2. száma.
2016.05.15.
2016. április 6-án közel 100 fős közönség részvételével ünnepélyes keretek között, dr. Hafenscher Károly billentyű-lenyomásával elindult az MNL "Reformáció 500" projektjének honlapja, melynek keretében minden megyei tagintézmény - köztük a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár is - saját alhonlappal rendelkezik.
2016.05.03.
Kedves Olvasóink! Örömmel tudatjuk, hogy megjelent a Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Honismereti Egyesület online folyóiratának, az Új Nézőpontnak legújabb, III. évfolyam 1. száma.