Jelenlegi hely

Páneurópai Piknik 1989.augusztus.19

2019.08.21.
Harminc évvel ezelőtt, a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártjai 1989. augusztus 19-re Páneurópai Piknik elnevezéssel rendezvényt hirdettek a vasfüggöny lebontásának és a határok nélküli közös Európa eszméjének népszerűsítésére.


A rendezvény fővédnöke magyar részről Pozsgay Imre, a Vasfüggöny másik oldaláról pedig Habsburg Ottó lett. Miután a rendezvény az NDK-ban is komoly reklámot kapott, ezen a nyáron még többen érkeztek a Balaton partjára nyaralni, és az itt üdülők később nem is voltak hajlandóak hazamenni. Érdemes volt maradniuk, mert a Páneurópai Piknik szervezői 1989. augusztus 19-én jelképes határátkelőt nyitottak három órányi időtartamra - délután háromtól este hat óráig -  Sopronpuszta és az osztrák oldalon fekvő Szentmargitbánya között.
A szögesdrót szimbolikus átvágását a Páneurópai Unió főtitkára, Walburga Habsburg Douglas végezte, majd egy magyar küldöttség átment a határ osztrák oldalára. Itt jelképesen kaput nyitottak, majd a delegáció a szabad határon át osztrák polgárokkal együtt érkezett vissza a népünnepség színhelyére. Ezután hangzott el Habsburg Ottó, az Európai Parlament képviselője, a Páneurópai Unió elnöke és Pozsgay Imre államminiszter üzenete és a találkozót rendező Magyar Demokrata Fórum és Páneurópai Unió felhívása.
A rendezvény azért került be a világsajtóba, mert az ideiglenes határnyitást kihasználva több száz keletnémet állampolgár rohant át Ausztriába, hogy onnan a „másik” Németországba utazzon. A határőrök tanácstalanok voltak, mivel a határnyitás nem az NDK-sok kiengedésére szolgált, így sem azok megállítására, sem átengedésére nem kaptak utasítást. A Határőrség útmutatója kizárólag jogos önvédelem esetére engedélyezte a fegyverhasználatot. A feletteseik által magukra hagyott és „szabadságra ítélt” magyar határőrök nem akadályozták meg az ostromszerű szökést, amely így a német egyesülés első igazán látványos akciójává vált.
Ezen a napon az ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. Egy hónappal később pedig, szeptember 11-én már hivatalosan is megnyílt a magyar határ a nyugatra távozni szándékozó keletnémet állampolgárok előtt.
A Páneurópai Piknik olyan lavinát indított el, mely meggyorsította a kétpólusú világ összeomlását és a kelet-európai demokratikus átalakulást. Jelentős mértékben hozzájárult a Vasfüggöny áttöréséhez és Németország újraegyesítéséhez.
Az itt látható képek a Páneurópai Piknik eseményébe nyújtanak betekintést.

A képek szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Utolsó frissítés:

2019.08.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges