Jelenlegi hely

Makói Kincsestár 4. - könyvbemutató az MNL CSML Makói Levéltárában

2019.01.11.
A Makói Kincsestár sorozat negyedik köteteként a makói Szirbik Miklós Egyesület egy olyan kiadványt készített, amely bemutatja a város különleges szoborkincsét.
 
Makó  legelső szobra a Máriát ábrázoló Szeplőtlen fogantatás (Immaculata), legutóbbi a néhány hónapja avatott Trianon emlékmű.
 
Állításuk között több, mint kétszázötven év telt el. Közben folyamatosan változott a város társadalmának értékrendje, gondolkodásmódja, esztétikához való viszonya. Emellett az egymást váltó államhatalmi rendszerek emlékezet és kultúrpolitikája is formálta − gyakran deformálta − a városképet. Szobraink így nem csak művészet-, hanem társadalomtörténeti szempontból is sokat mondanak az arra érzékeny szemlélőnek. A szobrok közös múltunk jelei. Elfeledett, veszni hagyott majd újraalkotott szobrok mellett ledöntött, elbontott és „elveszett” alkotásokat is nyilvántartunk.
 
A bemutatott nyolcvanhárom szobrot, plasztikát és muráliát az egyszerűségre törekedve kategorizáltuk: egyrészt köztéri és közintézményekben lévő csoportokba soroltuk, másrészt külön fejezeteket kaptak a kommunista rendszer eltávolított alkotásai és a makói díszkutak.
 
A műleírások elkészítéséhez használt szakirodalmat, hivatkozásokat és az alkotók névmutatóját a függelékben helyeztük el. A kötetet használhatjuk kalauzként sétáink során, vagy olvashatjuk kultur-, művelődés- és társadalomtudományi munkaként, de egyszerűen gyönyörködhetünk is: megcsodálhatjuk a fotókon megjelenő változatos esztétikájú és formavilágú alkotásokat. A szobrok kedves ismerőseink, legtöbbjükkel naponta „találkozunk”. Reméljük, hogy könyvünk segíteni fog abban, hogy jobban megismerjük és megértsük szobrainkat, velük múltunkat és makóiságunkat.
 
A kiadványt a Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott sikeres pályázat eredményeként tudta a Szirbik Miklós Egyesület megjelentetni. A kötet bemutatójára 2018. november 14-én került sor a zsúfolásig megtelt makói levéltár kutatótermében. A helyi levéltár új és korszerű épületében ez volt az első rendezvény.
 
Urbancsok Zsolt

Utolsó frissítés:

2019.02.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges