Jelenlegi hely

"A vidék harca a kommunista diktatúrával szemben Lengyelországban és Magyarországon" nemzetközi konferencia beszámoló

"A vidék harca a kommunista diktatúrával szemben Lengyelországban és Magyarországon" címmel rendeztek nemzetközi konferenciát 2016. szeptember 29-én Szegeden.
2016.10.18.
"A vidék harca a kommunista diktatúrával szemben Lengyelországban és Magyarországon" címmel rendeztek nemzetközi konferenciát 2016. szeptember 29-én Szegeden.

2016. szeptember 29-én "A vidék harca a kommunista diktatúrával szemben Lengyelországban és Magyarországon" címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület.

“Különleges nap a mai. Nem Varsóban, nem is Budapesten, hanem Szegeden találkozik a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) új vezetősége és a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. A várost sikerült bekapcsolni a nemzetközi tudományos életbe” – vélekedett dr. Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója, Lengyelország tiszteletbeli konzulja.

Az MNL Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója továbbá elárulta, hogy a jövőben egy kétnyelvű (magyar és lengyel) kötet jelenik meg a nemzetközi konferenciáról, amelyből eljuttatnak a közoktatás és felsőoktatás intézményeibe.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának vezetője úgy látja, hogy a konferencia megszervezése egyértelműen az MNL Csongrád Megyei Levéltárának érdeme. A rendezvényt jó alkalomnak tartja arra, hogy közös történelmi tapasztalatot, a szovjet rendszer hatását Kelet-Közép-Európában feldolgozzák. Műhelykonferenciának nevezte a rendezvényt, amelynek kulcskérdése a diktatúra kialakítása, működtetése. Képet kapunk arról, hogy milyen volt a lengyel kormány parasztpolitikája, a magyar propaganda ellenségképe, a kulákkérdés. Átfogó kutatást érdemel az is, hogyan zajlott le a megtorlás 1956 után. Az összehasonlítás mellett, az eltérő vélemények megfogalmazására is lehetőség a mostani alkalom. “Reményeim szerint ez csak az első konferencia, amit még több hasonló követ” – zárta szavait.

“A Magyarországgal folytatott együttműködésben nem jelent változást az elnökváltás, folytatjuk a megkezdett munkát, a varsói várban bemutatott kiállítás megnyitóján magam is ott voltam. Reméljük, hogy gyakorlati együttműködés alakul ki” – mondta Mateusz Szpytma, az IPN igazgatóhelyettese. Kifejezte örömét, hogy a konferencia a mezőgazdaság történetével foglalkozik, ami kutatási területe, doktoriját is erről írta. Ugyan olyan témáról van szó, amely kevésbé van a reflektorfényben, mégis foglalkozni kell vele, hiszen Magyarországban és Lengyelországban közös, hogy a II. világháború utáni népességében a legnagyobb társadalmi csoport a parasztság volt. Érdekes eltérés viszont az, hogy náluk nem sikerült teljes mértékben a kollektivizálás – elsősorban az egyház és a Lengyel Néppárt ellenállásának köszönhetően – míg Budapest végül sikerrel kényszerítette be a földműveseket a termelőszövetkezetekbe.

A konferencián előadást tartott Dr. Tóth Judit is, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosa, aki az agitáció és a propaganda szerepét mutatta be a Rákosi korszak parasztpolitikájában.

A rendezvényen készült képek:

(készítette: Bálint Hajnalka - levéltári fotós)

 

Forrás:

Utolsó frissítés:

2016.10.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges