Jelenlegi hely

A Magyar Népmese Napja Csongrádon

2018.10.04.
 

A Magyar Népmese Napján

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy doboz, melyben örök álmát aludta hatvanegy csodás csongrádi népmese, a rég elfeledett mesemondó, Palásti Annuska néni meséi. A mesékről régóta már csak Őrzőik tudtak, mígnem egyszer egy jó tündér, dr. Bereznai Zsuzsanna néprajzkutató, tudós varázspálcájával megérintve a dobozt újra életre keltette a csongrádi tájszólást hűen megörökítő meséket. A mesék boldoggá tették a tündért és azok Őrzőit. Örömüket szerették volna mindenkivel megosztani, így született meg a „Tengöri Hereberi atyámuram” című mesekönyv. És, hogy sosem merüljön feledésbe a mesemondó személye, bronzból formázott emlékjelet a csongrádiak mesemondójának Dudás Sándor szobrászművész, mely a belsőváros mélyén, egy kis téren áll. A szobrot sok mese és dal közepette avatták fel 2011 októberében. És, hogy a mesemondóra és csongrádi meséire mindig emlékezzenek, az Őrzők elindultak és egy nagy zöld park széléig meg sem álltak. Ott aztán találtak egy gyerek zsivajtól hangos iskolát, ahol mindig szólt a muzsika és szerették a meséket. Betértek hát és megkérték a gyerekeket, felnőtteket, őrizzék tovább ők a meséket és emlékezzenek a mesemondóra minden évben a Magyar Népmese Napján.

Az új Őrzők immár hét esztendeje gyűlnek össze és hívnak mindenkit, szól az ének, rímelnek a verssorok és újra köztünk van Annuska néni és csongrádi meséi. Így esett ez most is. Huszonhatan daloltak, furulyáztak. Bagi Emese, Benedek Balázs Máté, Berczeli Erik, Bertus Boglárka, Csávás Gabriella, Deák Lili Boglárka, Deák Noémi, Góg Roni, Gyenes Amanda Brigitta, Gyurákovits Tamás, Herédi Csenge, Hevesi Zsolt Milán, Holló Boglárka, Kis Georgina, Kovács Viola, Lázár Kevin Krisztofer, Nagy Tamara Vanda, Nagyistók Léna Dorina, Pap Olivér, Pigler Hanna Léna, Pintér Gabriella, Piroska János, Polónyi Janka Zoé, Szalay Lili, Túri Armand Attila és Varga Miklós ötödikes kisdiákok Busa Réka néni vezetésével újra bizonyították: a mesék és a mesemondó emlékének őrzése jó helyre került.

Aki nem hiszi, járjon utána, talán még mindig hallatszik a furulyaszó az Ék közben.

Levéltárunk tisztelettel megköszöni a Galli János Általános Iskola mindenkori vezetésének, Busa Réka tanárnőnek és 5. a osztályos tanulóinak, hogy megőrzik nekünk Palásti Annuska mesemondó szellemi örökségét és minden évben emlékeztetnek bennünket arra, hogy a Magyar Népmese Napja a csongrádiaknak is ünnep.

Georgiádes Ildikó

 

Utolsó frissítés:

2018.10.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges