Jelenlegi hely

Reformáció Emlékév - Levéltári óra 11. és 13. osztályos diákoknak

2017.03.30.

 

2017. március 22-én a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziumának 11. c és 13. b osztályos tanulói részére  tagintézményünk Kossuth téri részlegének munkatársai levéltári ismertető órát tartottak a Reformáció Emlékév tematikájához kapcsolódóan.

Tóth Szilárd Petrovics (Petőfi) Sándor kecskeméti vonatkozásairól mesélt, akit evangélikus felekezetű lévén szülei a helyi evangélikus iskolába járattak, és neve több helyen fennmaradt egyes régi forrásokban. Izgalmas történetet hallgathattak meg a diákok az 1848-as szabadszállási követválasztás majdnem párbajig menő fordulatairól, melynek keretében két Petőfi Sándorhoz köthető kézírás is bemutatásra került.

Hlbocsányi Norbert rövid intézménytörténeti bevezetője mellett az ismert, református vallású Katona család hagyatékából Katona Béla és neje, Katona Béláné Góger Anna és gyermekük ifjabb Katona Béla történetén keresztül a szülők gyermekkorának, szerelmének és házasságának felelevenítésével világította meg a korabeli szokásokat, viseleteket és morált rajzok, fotók és fényképek felhasználásával.

Az ismertetők zárásaként Tóth Szilárd fényképek, bizonyítványok, iskolatervek és füzetek segítségével ismertette a régi községi és egyházi (evangélikus, református) népiskolákban zajló életet, hogyan tanultak a diákok és hogyan néztek ki az iskolák, a tantermek és a maguk a diákok a régi időkben.

Ezt követően a tanulók rövid sétát tehettek az intézményegység legszebb részeiben, megtekinthették a levéltár legkisebb és legnagyobb kötetét. A diákok nagyon figyelmesen, aktívan reagáltak a kollegák kérdéseire, illetve önállóan is kérdeztek. Végül a címerek, a pecsétnyomók és pecsétek világa került bemutatásra, közben meg egy kis pecsételés is zajlott, amikor a diákok a pecsétnyomókat kézbe vehették és üres papírlapokon ki is próbálhatták. 

 

Az eseményen készült fotók megtekinthetőek a képre kattintva!

bkml

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges