Jelenlegi hely

Különleges levéltári ajándék

Levéltári óra Katona Józsefről és koráról
2017.05.09.

 

2017. május 3-án a Katona József nyomában című középiskolai csapatjátékban résztvevő iskolák (Katona József Gimnázium és a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gróf Károlyi Sándor Szakgimnázium) 9. és 10. osztályos tanulói részére különleges ajándékként Kossuth téri részlegünk munkatársai Katona Józsefről és koráról tartottak levéltári ismertető órát.

 

bkml

Elsőnek Hlbocsányi Norbert mutatta be az intézményt és interaktív előadás keretében beszélt a szakma alapjairól (a levéltár fogalma, kik dolgoznak benne, az irat fogalma, az iratok anyaga, tárolása). Részletesen bemutatta az itt őrzött  irattípusokat: különböző évszázadok leveleit, borítékjait, képeslapjait, fotóit, Kecskemét címerét, látképét, pecsétjeit  eredeti (oktatásra szánt) és másolt példákon keresztül. A tanulók kézbe vehettek néhány iratot eredetiben, megtapinthatták és összehasonlíthatták az anyagukat, illetve megismerkedtek a vízjelek világával is.

 

bkml

Ezt követően Tóth Szilárd korabeli metszetek segítségével bemutatta a XIX. század első felének nemesi és arisztokrata, valamint középpolgári és gazdaviseletét. Petrovics (Petőfi) Sándor gyermekkoráról, kecskeméti vonatkozásairól mesélt, akit evangélikus felekezetű lévén szülei a helyi evangélikus iskolába járattak, és neve több helyen fennmaradt egyes régi forrásokban, Hlbocsányi Norbert pedig a régi Kecskemét fontosabb épülettípusait, városszerkezetét tárta a diákok elé, bemutatta továbbá az első Katona Józsefről fennmaradt ábrázolást és gyermekkori iskoláját is.

 

bkml

Az ismertetők zárásaként Hlbocsányi Norbert és Tóth Szilárd korabeli fényképek, iratok és kéziratok segítségével felvázolták Katona József jogászi és irodalmi pályaívét, valamint a Katona kultusz lassan két évszázados hagyományának fontosabb állomásait Kecskeméten.

Ezt követően a tanulók rövid sétát tehettek az intézményegység legszebb részeiben, megtekinthették a levéltár legkisebb és legnagyobb kötetét. A diákok nagyon figyelmesen, aktívan reagáltak a kollegák kérdéseire, illetve önállóan is kérdeztek. Végül a címerek, a pecsétnyomók és pecsétek világa került bemutatásra, közben meg egy kis pecsételés is zajlott, amikor a diákok a pecsétnyomókat kézbe vehették és üres papírlapokon ki is próbálhatták, Végezetül kecskeméti helytörténeti kiadványokkal, és családfa ábrákkal ajándékoztuk meg vendégeinket.

 

Fotógaléria megtekinthető itt!

Utolsó frissítés:

2017.05.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges