Jelenlegi hely

Ismét helyismereti vetélkedő Kiskunfélegyházán

2018.05.04.

 

A több éves hagyományokhoz híven, idén is bekapcsolódott a kiskunfélegyházi levéltár a helyi múzeum és könyvtár által a város általános és középiskolás tanulói számára szervezett nagy sikerű helyismereti vetélkedőbe. Mivel a 2018/2019-es időszakot Petőfi Emlékévvé nyilvánította a város, így a verseny »Petőfi a „halhatatlan dalnok” és Félegyháza az 1848-1849-es szabadságharc idején« címmel került megrendezésre. Az évforduló kapcsán lehetőséget kívántunk biztosítani a diákoknak arra, hogy megismerjék azokat a helyi épületeket, utcákat, eseményeket, dokumentumokat, amelyek valamilyen formában kötődnek a város nagy fiához, Petőfi Sándorhoz és az 1848-as forradalomhoz.

 

bkml

 

A gyerekek legelső feladata, hogy a háromfős csapatuknak nevet találjanak ki és menetlevelet készítsenek. Az idei téma kapcsán előtérbe kerültek a valamilyen Petőfi versre „rímelő”, vagy Petőfihez kötődő csapatnevek (Talpra csajok!, Forr-a-dalom, XXI. század költői, Kávéházi srácok, Márciusi ifjak stb.), illetve a menetleveleken is sorra jelentek meg a változó színvonalú Petőfi-ábrázolások.

A verseny első fordulójában a diákoknak a megadott szakirodalom, illetve az interneten található források alapján egy feladatlapot kellett kitölteniük. Mivel a vetélkedő egyik célja, hogy a gyerekek megismerjék és használják a helyismereti irodalmat, így a kérdések egy része ezekre épült. Kihasználva azonban a fiatalok affinitását a világhálóhoz, olyan feladatokat is kaptak, amelyek megoldása csak az interneten érhető el. Szintén a verseny első fordulójának részeként el kellett látogatniuk a csapatoknak a levéltárba, ahol helyben megoldandó kérdéseket kaptak. Az idei téma kapcsán előtérbe kerültek az egykori félegyházi március 15-i műsorok plakátjai, a Petőfi-szobor felállításának iratai, illetve a ’48-as honvédekről készült fotó. A diákoknak egy városi vaktérképen jelölniük kellett a Petőfi nevét viselő intézményeket, illetve a Petőfi személyéhez, családjához köthető épületeket, emlékhelyeket is. A legtöbb csapat szívesen bogarászta a régi iratokat, azonban néhányan a kézírásos szövegek nehéz olvashatóságára panaszkodtak. A feladatlapok javítása közben észleltük is, hogy adódtak félreolvasások: a Lehel-huszárok helyett „Sóher-huszárok” és „Lepel-huszárok” is szerepeltek megoldásként, a Hunyady-huszárokat pedig egy csapat „Hungarid-huszárnak” értelmezte.   

 

bkml

 

A levéltári fordulót összesen 124 csapat teljesítette, ez 368 főt jelent, akik közül a legtöbben az 5-6. osztályból jöttek, de a középiskolások is 40 csapattal képviselték korosztályukat. A város területén működő valamennyi közoktatási intézményből érkeztek diákok, ez is mutatja a vetélkedő közkedveltségét.

A második, a klasszikus akadályversenyek hangulatát idéző ún. városbejáró fordulón öt helyszínen kell megfordulni és feladatot teljesíteni a gyerekeknek, a menetlevelekben gyűjthető pontok mellett itt az időtényezőnek is fontos szerep jut.

A verseny első három helyezett csapata (korosztályonként) egy városi rendezvényen kapja meg oklevelét a polgármestertől, az első hat csapat pedig még jutalomkiránduláson is részt vehet.

A kiskunfélegyházi helyismereti vetélkedő szép példája az intézményi összefogásnak, illetve új lehetőséget teremt a hagyományőrzés, a nevezetes személyek kultuszának ápolása terén.

 

Kőfalviné Ónodi Márta levéltáros

 

Fotógaléria megtekinthető itt!

Utolsó frissítés:

2018.05.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges