Jelenlegi hely

Hetedíziglen – Rendhagyó történelemórák Kiskunfélegyházán

2019.11.05.

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára általános iskolásoknak hirdetett családfa-kutatási kurzusán három osztály vett részt. Mivel a levéltárban eltöltött egy tanórányi idő rövidnek bizonyult a téma alaposabb megismeréséhez, ezért számukra egy második, tantermi foglalkozást is szerveztünk. A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola hatodik évfolyamosai 2019. október 22-én és 24-én rendhagyó történelem óra keretében mélyedhettek el a családfa-kutatás rejtelmeiben.

Először minden osztályban felelevenítettük a levéltárban megtapasztalt élményeket, felidéztük az ott szerzett ismereteket. A gyerekek meglepően sok mindenre egészen pontosan emlékeztek, az alapvető információk elsajátításával tehát nem volt probléma. Az egyik fiú hiányzott a levéltári foglalkozásról, neki osztálytársai korrekt és tömör „gyorstalpalót” tartottak. Sokan behozták megmutatni az otthon kitöltött, házi feladatnak szánt családfa-sémát is.

bkml

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Haszonnal forgattuk a központilag készített oktatási segédanyagot, amely a gyerekek több – például szövegértési, kommunikációs, fejszámolási, problémamegoldó – kompetenciáját is párhuzamosan fejlesztette. A diákok a konkrét feladatok elvégzése közben ízelítőt kaphattak a levéltári kutatómunkából, amelyet többen is a nyomozók feladatához hasonlítottak. Ahogy ők fogalmaztak: mindkét helyen apró információmorzsákat kell összegyűjteni, azokat egymáshoz kell illeszteni és a „végén megkapjuk a megoldást”.

A családfa-kutatáshoz szükséges alapvető tudással felvértezve többen komoly hajlandóságot mutattak az ismereteik további bővítésére, a megkezdett családfa-rajzok további kiegészítésére.

 

Kőfalviné Ónodi Márta

 

Utolsó frissítés:

2019.11.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges