Jelenlegi hely

Kazinczy lábnyomán...

2017.10.26.
 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatán belül a Petőfi Irodalmi Múzeum A Magyar Nyelv Múzeuma intézménye 2017. október 25-én rendezte meg a "Kazinczy lábnyomán" című vetélkedőt a helyi általános és középiskolás diákok  számára.

 

Kazinczy Ferenc széphalmi birtokáról rendszeresen tette meg az utat hol gyalog, hol lovon, Sátoraljaújhelybe. A program résztvevői ezt a távolságot a nyelvújító-irodalomszervező életében jelentős helyszíneken meg-megállva, közben feladatokat megoldva teljesítették. A program segít megismerni a diákoknak Sátoraljaújhely és Széphalom kulturális, épített és természeti értékeit, azáltal, hogy Kazinczy életútjába helyezi azokat.  Az életút egyik jelentős helyszíne Zemplén Vármegye Levéltára, ahol 1815-1831 között "az Archívum végig nézése végett kiküldött táblabíróként" tevékenykedett.

 

Idén második alkalommal biztosítottuk a túra egyik helyszínét, közreműködtünk annak lebonyolításában, Kazinczy egyik Levéltárunkban őrzött állományvédelmi munkájára vonatkozó iratát bemutatva a 17 csapat 85 diákja számára.

Kálmán Éva

Utolsó frissítés:

2018.02.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges