Jelenlegi hely

II. világháborús történelmi emlékséta és vetélkedő Sátoraljaújhelyben

2019.12.06.

A II. világháború sátoraljaújhelyi befejezésének 75. évfordulójára emlékezve 2019. december 3-án rendezték meg a városban „A Nagy Háború nyomában” elnevezésű történelmi emléksétát, illetve az ahhoz kapcsolódó vetélkedőt.

A történelmi emlékséta végigjárta „A Nagy Háború nyomában” elnevezésű történelmi tanösvényt és ennek első állomásán, A Hősök terén, az egykori Waldbott-kastélynál, amelyben az újabb levéltári források alapján 1945 augusztusától működött a szovjet városparancsnokság („Военный Комендант губ. Земплен/города Шаторальяуйхель”) és ahol 2016-ban került elhelyezésre a Sátoraljaújhelyből Szovjetunióba hurcolt lakosok emléktáblája, Oláh Tamás főlevéltáros, osztályvezető beszélt röviden a II. világháború harcainak véget vető 1944 decemberi szovjet katonai megszállásról, valamint arról, hogy 1945 januárjában Sátoraljaújhelyről és a hozzá csatolt településekről a Vörös Hadsereg 204 polgári személy hurcolt el kényszermunkára.

A rendezvényhez kapcsolódó vetélkedőn a település három iskolájából (Kazinczy Ferenc Általános Iskola Esze Tamás Tagintézmény, V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium, Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) összesen hat csapat vett részt, 3–6 fős kollektívákban. A vetélkedő egyik állomása a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum volt, ahol a diákoknak Magyarország háborúba lépéséről kellett egy rövid prezentációt bemutatniuk (nem mellesleg meg is melegedhettek egy pohár tea mellett), ezt követően pedig egy találós kérdésre válaszolhattak, amely helyes megfejtéséért többletpontokban részesülhettek, és végül tovább haladhattak a következő stációhoz. A prezentációk értékelésével intézményünk munkatársát, Bodnár Krisztián segédlevéltárost bízták meg. Az általános, illetve főként középiskolás résztvevők felkészültek a megmérettetésre, igyekeztek minél tartalmasabb Power Point-bemutatókkal előállni. Jóllehet néhányan most első ízben készítettek és adtak elő ilyen prezentációt, ők is legyőzték a lámpalázukat, és remélhetőleg mindenki hasznos ismeretekkel, készségekkel, illetve szép emlékekkel gazdagodott a felkészülés, valamint a megmérettetés során.

Galéria: https://photos.google.com/share/AF1QipObLJ1R9icdtKhXV32ds9ZF37kUDVuRfdAspGnWnuDhtQx4jtsVkNbJEPOq9gjtNw?key=dENvR20wc0k5WG5IZU5IZEFwUkhqbl9WUkpEbTRR

Utolsó frissítés:

2020.02.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges