konferencia

Államférfiak Mária Terézia szolgálatában

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Újkortörténeti Tanszék, a Magyar 18. század-kutató Társaság és „A magyarországi rendiség politikai kultúrája” kutatócsoport (NKFI K 116166) közösen rendezi meg 2017. november 22-én műhelykonferenciáját. A konferenciával Mária Terézia királynő születésének (1717. május 13.) 300. évfordulójára, illetőleg egyidejűleg Klimo György pécsi püspök halálának (1777. május 2.) 240. évfordulójára emlékezünk.

"Az 1956 utáni megtorlások feltárása szembenézés a múlttal"

Közölte: nem szabad megfeledkezni azokról, akik állásukat, továbbtanulásukat kockáztatva a nehéz időkben is kiálltak a szabadság mellett. Akik a sorsdöntő pillanatokban nem kötöttek alkut. Ilyenek voltak azok a bírák és ügyészek, akik inkább lemondtak hivatalukról, minthogy részt vegyenek egy olyan igazságszolgáltatásban, amelynek elvei számukra elfogadhatatlanok voltak - tette hozzá a főbíró.

Körök, egyletek, a civil társadalom története

A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára 2015. szeptember 18-án 10 órai kezdettel konferenciát rendez Körök, egyletek, a civil társadalom története címmel. A konferencia helyszíne a gyulai városháza díszterme (Gyula, Petőfi tér 3.). Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Fejezetek a magyar közigazgatás történetéből 1945–1958

Az idei konferencia súlypontját az 1945 és 1958 közötti időszak közigazgatási változásai képezik. Az első két, problémafelvető előadás a legfrissebb nemzetközi totalitarizmus-kutatás eredményeit felhasználva ismerteti a korabeli közigazgatási változások hazai és világpolitikai hátterét, a kelet-közép-európai összefüggéseket, valamint kijelöli Magyarország helyét a térségen belül.

Oldalak

Feliratkozás RSS - konferencia csatornájára