kiállítás

Komárom megye a forradalomban

A Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára által az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett kiállításunk megnyitóján Dr. Wencz Balázs igazgató, főlevéltáros köszöntötte a megjelent érdeklődőket, köztük az Esztergomi József Attila Általános Iskola és a  Tatabányai Szakképzési Centrum Balassa Bálint Gazdasági Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Esztergom) diákjait.

"Temesvár 1716. - Egy európai város kezdetei" - kiállítás

Őexcellenciája Martin Roos temesvári püspök szíves invitálására a Csongrád Megyei Levéltár képviseltette magát a "Temesvár 1716. Egy európai város kezdetei" címmel megrendezett  kiállítás megnyitóján.

A tárlat Temesvár török uralom alóli felszabadulásának 300. évfordulója alkalmából készült.

Országos sajtótájékoztató a kecskeméti levéltárban a Múzeumok Éjszakájának programjairól

Az eseményen a Magyar Nemzeti Levéltárat Dr. Fülöp Tamás főigazgató-helyettes képviselte, aki tájékoztatójában többek között hangsúlyozta az MNL tagintézményeinek rendkívül fontos szerepét a Múzeumok Éjszakája programsorozatban. Kecskemét város Katona-emlékév felhívásához csatlakozva megyei levéltárunk az általa őrzött Katona József dokumentumokat tárja 2016-ban a nagyközönség elé.

Utcák, terek névadói - Kiállítás

Pár mondat kedvcsinálónak a rendezvényről: Egy város történetéből kevés dolog "él velünk" úgy, mint utcáinak, tereinek neve. Kecskemét utcahálózata, telek- és térrendje évszázadok során alakult ki és ma is változik. Az itt élők, ide látogatók számára a város megismerésének legkézenfekvőbb lehetősége a térkép, amely a város struktúráját láttatja, mutatja utcái, terei elnevezését.

Károlyi-konferencia Fehérvárcsurgón

A konferencia és a hozzá kapcsolódó kiállítás együttes célkitűzése, hogy a Károlyi családdal, annak tevékenységével, illetve birtokaik történetével kapcsolatos ismeretanyagot bővítse, valamint az erre vonatkozó legfrissebb kutatási eredményeket a szakma és a közönség elé tárja. Az esemény emellett lehetőséget kínál a tudományos tapasztalatcserére és vitára is, a korszak levéltári forrásainak bemutatásával pedig a tárgyalt időszakot – 17. század vége, 18. század eleje – közelebb hozza a mai kor embere számára.

A Magyar Nemzeti Levéltár a Budavári Könyvünnepen

A Szentháromság téri Könyvünnep alkalmával idén is kedvükre válogathatnak kedvezményes kiadványaink között. A megvásárolt könyvek mellé karszalagot adunk, amellyel szakvezetés mellett ingyenesen tekinthetik meg a levéltár Bécsi kapu téri főépületét, valamint iratőrző raktárainkba is betekintést nyújtunk.

Oldalak

Feliratkozás RSS - kiállítás csatornájára