20. század

Bemutattuk a Trianon arcai című kötetet

A teltháznál is jobban megtelt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának kiállítóterme, jól mutatva a trianoni béke iránti fokozott érdeklődést. A teremben még látható volt a június 8-i finisszázsra készülő Nyomot Hagytak | Évszázadok – Személyiségek – Aláírások kiállítás is, amely remek hátteret biztosított a könyvbemutató témájának.

Direkt marketing az 1930-as években – Trianon kapcsán

1935-ben, „Trianon tizenötödik évében” az 1919 szeptemberében megalakult irredentának tekintett Magyar Nemzeti Szövetség fordult tagjaihoz és barátainak tartott személyekhez egy kisebb képeslapcsomaggal. A színes rajzokkal, hátlapján magyar és francia nyelvű versekkel díszített, nyolc képeslapból álló csomagot ugyan ingyen küldték el a nyilvántartott tagokhoz, de viszonzásként a szövetség is megkérte a lapok árát. (A felhívásban arról nincs szó, vajon fizetés nélkül is megtarthatták-e a lapokat…)

 

Megjelent az ArchívNet legfrissebb száma

„Mire a falevelek lehullanak, győztes katonáim itthon lesznek” – nyilatkozta magabiztosan, a gyors győzelem reményében II. Vilmos német császár 1914 nyarán. A háború kitörésének híre Magyarországon is osztatlan lelkesedést váltott ki. A harctérre induló katonákat a diadalmas hazatérés reményében zászlókkal, rezesbandával, ünnepélyes szónoklatokkal búcsúztatták.

A honlap e csücskében a 20. századhoz kapcsolódó, azt összefoglaló, értelmező tanulmány(ok) mellett többszáz beszkennelt eredeti levéltári forrást, audiovizuális dokumentumokat, fotókat, plakátokat, térképeket, névlexikont és kronológiát találnak az itt böngészők.

Tovább

Trianon arcai – Már a könyvesboltokban!

A kötet korabeli naplókon, visszaemlékezéseken és más személyes jellegű, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül mutatja be az első világháború befejezését követő impériumváltások hatásait. A történelmi Magyarország legkülönbözőbb pontjairól arisztokraták és kisemberek, nők és férfiak, felnőttek és gyermekek, magyarok és más nemzetiségűek vallanak benyomásaikról, érzéseikről, valamint arról, hogy saját személyes sorsukban milyen változásokat hozott az 1918–1920 közötti időszak.

Oldalak

Feliratkozás RSS - 20. század csatornájára